Τάξη του 1970






Καλωσορίζουμε τους συμμαθητές και φίλους που έρχονται στη σελίδα μας γιά να θυμηθούμε στιγμές απ' τα καλύτερά μας χρόνια, να συγκινηθούμε να γελάσουμε, να ξαναζήσουμε το χρόνο που έφυγε, να επικοινωνήσουμε...
καλώς ήρθατε λοιπόν

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η περιπατητική σχολή και η σχολή της έδρας..

Ας αφήσουμε λίγο τα σημερινά κι ας ξαναγυρίσουμε πίσω στα χρόνια "της αθωότητας" να δροσίσουμε λίγο το ζεστό Αυγουστιάτικο βράδυ.
Οι δύο διάδρομοι ανάμεσα στις σειρές των θρανίων περιορισμένου χώρου μιας και οι τσάντες των ανά δύο καθημένων ήταν παρκαρισμένες εκατέρωθεν στο μωσαϊκό περιορίζοντας δραματικά το χώρο και στερώντας τη δυνατότητα στη σχολή των «περιπατητικών» καθηγητών να διδάσκουν εν κινήσει. Πάντα είχαμε την απορία γιατί οι καθηγητές προτιμούσαν οι μισοί να διδάσκουν από έδρας και μια ικανή μερίδα να διδάσκει περπατώντας είτε μπροστά από τα πρώτα θρανία είτε ανάμεσα στους διαδρόμους. Στην πρώτη περίπτωση ο καθηγητής που παρκάριζε στην έδρα έχανε την ευκαιρία να παίρνει χαμπάρι τι γίνεται στο μικρόκοσμο της τάξης από την άλλη όμως είχε την αίγλη του γενικού εποπτεύοντος που κρατούσε την απόσταση ασφαλείας από το κοινό. Ο Κορώνης απ’ ότι θυμάμαι δεν είχε σηκωθεί ποτέ από την έδρα ιδιαίτερα τα απογεύματα όταν «ήρχετο μεμεστωμένος οίνου» με διάθεση ύπνου παρά για να σηκωθεί μεσημεριάτικα και να κόβει βόλτες. Ιδιαίτερα αν είχε προηγηθεί και ένας καλός πατσάς στο ταβερνάκι των κοπανατζήδων τότε εκτός από το παρκάρισμα στην έδρα και το μισόκλειστο βλέμμα επέβαλε άκρα του τάφου σιωπή επ’ ωφελεία όλης της τάξης. Η κυρία Ξένου ίσως ήταν της σχολής της έδρας όμως η τρύπα μπροστά στο γραφείο δεν επέτρεπε για πολλή ώρα να παραμείνει εκεί κι έτσι την περισσότερη ώρα έκανε μάθημα μπροστά από τα θρανία κρατώντας μια διακριτική απόσταση από το κοινό της. Η αλήθεια είναι πως με το πέρασμα του χρόνου βαρεθήκαμε και τα Γαλλικά και την συμπαθή μας καθηγήτρια.
Η αγαπητή μας Καραγεώργη συνήθιζε να μοιράζει το χρόνο της στην τάξη, στην έδρα όπου είχε το ίδιο πρόβλημα με την προαναφερθείσα κυρία Ξένου αλλά πάντα εύρισκε τρόπο να αποφεύγει τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινού που την παρακολουθούσε, και στους διαδρόμους όπου με τον αέρα της πολύχρονης γνωριμίας μας δεν την ενοχλούσαν τα σαχλά των μαθητών της και δεν έχανε την ευκαιρία να προσφέρει και καμιά σφαλιάρα όταν η περίπτωση το απαιτούσε.
Ο κύριος Μαλαξιανάκης ουδέποτε καθόταν στην έδρα. Αεικίνητος και πάντα έτοιμος, ένας πραγματικός πρόσκοπος, εκινείτο μπροστά απ΄τα θρανία και σπανιότερα στους διαδρόμους. Δεν τον ενδιέφερε τι συμβαίνει στο μικρόκοσμό μας αρκεί ο Λευτέρης με τον Κουλαϊδή να ήθελαν να πουν το παρακάτω μάθημα.
Οι δυό τους έλεγαν πάντα το παρακάτω μάθημα και έτσι ο αγαπητός Μαλαξιανάκης είχε εξασφαλισμένη την καθημερινή παράδοση. Σε ανταπόδοση, όταν γράφαμε οι υπόλοιποι πρόχειρο διαγώνισμα, εκείνοι χωρίς να ρωτήσουν έβγαινα από την τάξη και πήγαιναν στην αυλή για να φάει ο Λευτέρης το γνωστό σάντουιτς της κυρίας Άννας, και επανέκαμπταν την επόμενη ώρα. Βαθιές οι ρίζες της διαπλοκής αγαπητοί συμμαθητές από τα χρόνια εκείνα…
Μια φορά λοιπόν όπως διηγείται ο Λευτέρης αρνήθηκαν να πουν το παρακάτω μάθημα κάνοντας τη μικρή τους επανάσταση, εκ του ασφαλούς μάλιστα επειδή δεύτερο εξάμηνο είχαν εξασφαλίσει το βαθμό και τι τους ένοιαζε. Ο καημένος ο καθηγητής έμοιαζε σα να κατάπιε κάποιο απ’ τα οξέα που παρασκεύαζε στο εργαστήριο, βολεύτηκε για το παρακάτω με κάποιον δεύτερης διαλογής και περίμενε. Η ευκαιρία του δόθηκε την επόμενη που έβαλε διαγώνισμα. Οι δυό τους λοιπόν σηκώθηκαν σοβαροί σοβαροί παρέλαβαν το ψωμί της κυρίας Άννας και πήραν το δρόμο για το προαύλιο. Φευ! ο κύριος Μαλαξιανάκης τους ερωτά για πού το έβαλαν, εκείνοι έκπληκτοι δεν περίμεναν τέτοια ερώτηση. Παίρνοντας λοιπόν θριαμβευτική ρεβάνς τους υποχρέωσε να κάτσουν να γράψουν διαγώνισμα κανονικά μαζί με εμάς τους υπόλοιπους. Η διαπλοκή έχει και τους κανόνες της!!
Ο πιο χαρακτηριστικός περιπατητής ήταν ο Μαρκατος. Σαλτάριζε με το σφρίγος της νιότης του και με την ικανότητα που σου δίνει η ενασχόληση με το καράτε, από την έδρα , καθότι νέος και ασχολούμενος με πολεμικές τέχνες και μάλιστα και θεολόγος είναι ένα εξαιρετικά καλό μίγμα. Περιόδευε στους διαδρόμους παραδίδοντας μάθημα και ερωτώντας τους ατυχείς μαθητές που έβλεπε μπροστά του και καθιστούσε δυσχερή έως αδύνατη την ενασχόληση με ναυμαχίες τελίτσες κρεμάλα ή διάβασμα για την άλλη μέρα και ζηλεύαμε το Τζώνη που καθόταν έξω και έτρωγε την τυρόπιτά του.
Η κυρία Βενετσάνου συνήθιζε να παραδίδει από έδρας, αυτή ίσως δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την τρύπα της έδρας και τα συνεπακόλουθα, και είχε συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι μιλούσε σε μια πολιτισμένη ομάδα νέων ανθρώπων. Όταν ήθελε να δώσει έμφαση ακολουθούσε κι αυτή τις γνωστές διαδρομές, και σε μια τέτοια ευκαιρία μας αποκάλυψε πως δεν πρόκειται κανείς να μείνει στο μάθημα που μας δίδασκε στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, αποσπώντας την επιδοκιμασία των περισσοτέρων με τη μορφή θερμού χειροκροτήματος, επευφημιών και πέταγμα των τσαντών (του διπλανού μας) στον αέρα. Μερικοί σκέφτηκαν να τη σηκώσουμε στα χέρια…
Ο άρχοντας όμως της έδρας δεν ήταν άλλος από τον Πρίαμο. Ο συμπαθέστατος αυτός δάσκαλος επιχειρούσε με κάθε τρόπο να μας κάνει κοινωνούς του δράματος «της Αντιγονούλας και του Πολυνεικούλη» . Εμείς μη μπορώντας να τον ξεκολλήσουμε απ’ την έδρα, σκεφτόμασταν πως θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε στο έργο του. Τότε επινοήθηκε η τριμμένη κιμωλία στην έδρα όπου τη σκούπιζε με το μανίκι από το κοστούμι του.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Κολοχτυπομακαρονάδες;;;;


Από ότι διακρίνει κανείς παρατηρώντας με προσοχή τις φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή της σελίδας, μιά αντιπροσωπευτική ομάδα της τάξης μας (όχι τυχαία ομάδα), επιδίδεται σε ένα αγώνα επικράτησης, με αξιόλογους αντιπάλους, και έπαθλο κάποιο είδος μακαρονάδας!!!!
Πιστεύουμε οτι οι δικοί μας βγήκαν νικητές αν κρίνουμε  απο την επιμονή του Κωσ.Κων, το ανύπαρκτο περιεχόμενο της κατσαρόλας, το γεμάτο σιγουριά βλέμμα του Ηλία με το πηρούνι στο χέρι και το χορτάτο στυλ του Βασιλείου. 

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Παρά κάτι....

Ας χαρούμε λίγο τη συντροφιά του καλοκαιριού με καλό κρασάκι, μερικές εκλεκτές γεύσεις, με καλή νοσταλγική μουσική της δικιάς μας εποχής, που μας συντρόφευε σε κάθε μας αναζήτηση κι ας κάτσουμε συντροφιά να πούμε αστείες ιστορίες να μιλήσουμε για το αύριο που είναι ταυτόσημο με τα παιδιά μας κι ας αφήσουμε κάθε άλλη σκέψη να χαθεί στο απαλό μελτέμι που μας δροσίζει. Μάθαμε να σκεφτόμαστε, μάθαμε να κρατάμε τις σκέψεις που μας βοηθάνε, μάθαμε τέλος να διώχνουμε όλα εκείνα που περισσεύουν. Αυτό ίσως είναι το δώρο της ηλικίας μας που έρχεται και ισορροπεί κάπως όσα καλά ή λιγότερο καλά μαζεύονται.
Χρόνια πολλά φίλε Θόδωρε Δικόνιμε που μπαίνεις στη λέσχη των παρά κάτι εξήντα…
Νομίζω πως είναι μια καλή στάση σε μια εξίσου καλή διαδρομή, και όταν μάλιστα η στάση αυτή είναι στην Αμοργό παρέα με τον Κώστα.
Φίλοι μας λίγο ακόμη Αιγαίο πριν το φθινόπωρο το κάνει ανάμνηση…

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Που είμαστε κύριοι....

Η άνοιξη φέτος ξεκίνησε με τις καλύτερες υποσχέσεις για την τάξη μας. Έγιναν όμως αρκετά που μας έφεραν σε μια νέα αρχή. Οι προσωπικές μας ιστορίες είχαν διαφορετικές εξελίξεις και αποτελέσματα. Όταν επιστρέψουμε θα μιλήσουμε για όλα.
Θα θέλαμε όλοι κατ' αρχή να ευχηθούμε στον νεαρό Άρη να είναι πάντα γερός και να πολεμάει στη ζωή όπως πολέμησε γενναία και αποτελεσματικά λίγο καιρό πριν. Στους δε γονείς του ότι είμαστε όλοι πλάι τους, και θα συνεχίσουμε.
Στον καλό μας φίλο τον Καλόσσακα που «απολαμβάνει» το χειμώνα στις Βρυξέλλες, θα είμαστε εδώ και θα του κρατάμε συντροφιά με τις ιστορίες μας.
Ο Μούτσιος πιστός στην παρέα κινδυνεύει να χάσει το πλοίο για την πανέμορφη Θάσο, όμως θα του κλείσουμε εισιτήριο για τη φθινοπωρινή μας συνάντηση, που θα οργανώσει φέτος ο Ναύαρχος.
Ο Γιαννάκης ο Λαδάς στα Σύβοτα απολαμβάνει τις ακρογιαλιές του Ιονίου, κάπου κοντά πρέπει να είναι κι ο Νίκος ο Σταυρόπουλος.
Ο καλός μας συμμαθητής ο Λευτέρης ετοιμάζεται για την Άνδρο όπου θα περάσει τον δεκαπενταύγουστο.
Ο Θοδωρής δεν χρειάζεται να πούμε που βρίσκεται, το μόνο που χρειάζεται να πούμε είναι ότι έχει μόνο τηλέφωνο και όχι πρόσβαση στη σελίδα. Γι αυτό μην τον βρίζετε.
Ο Σφέτσος τον τρώνε τα κουνούπια που κουβαλάνε και ένα μυστήριο ιό του Νείλου εκεί στη Νέα Μάκρη.
Ο Φάνης ο Μακρής απολαμβάνει την Ιστιαία του. Έτσι είναι οι τυχεροί εκπαιδευτικοί.
Ο Αντωνάκης ο Αθανασόπουλος συνεχίζει να ψαρεύει στην Κυπαρισσία.
Ο Ναύαρχος με τον Κωνσταντόπουλο κατεβάζουν τις μισές κάτω εκεί στις παραλίες της Μεσσηνίας.
Ο καπταν Κώστας Παπαγιαννίδης κατά Μεγάλο Πεύκο ακούστηκε..
Ο Ηλίας δεν μας πληροφόρησε που θα βρίσκεται, κι έτσι δεν θα τον συναντήσουμε φέτος.
Ο Λιάπης ετοιμάζεται νε επιστρέψει εις την βάση του διότι κάποιος πρέπει να κάτσει πίσω, νέοι άνθρωποι είμαστε δεν ξέρει κανείς τι γίνεται.
Κι άλλοι φίλοι και συμμαθητές περιφέρονται ανά την επικράτεια θα μάθουμε όμως κι άλλα και θα τα ανακοινώσουμε..
Αν κάποιος δει τον Κοψίδη ας του δώσει χαιρετίσματα.
Οι κλασσικοί μας ευρίσκονται ο Καρδαρέλλης στην Αθήνα κι ο Βαγγέλης στην Κόρινθο, ο Αχιλλέας πρέπει να δώσει αναφορά.
Είναι ωραία και στον Κορινθιακό κύριοι..
Ξεχάσαμε να πούμε ότι ο Βασίλης ο Κουλαϊδής λιώνει ο ταλαίπωρος στην πρωτεύουσα αφού έχει αναλάβει πολύ σοβαρά καθήκοντα και οι μόνες του διακοπές απ’ ότι πληροφορούμαστε είναι στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτός τουλάχιστον κάνει σοβαρή δουλειά όχι σαν εμάς τους υπόλοιπους που σπαταλάμε τον καιρό μας στις παραλίες και στα ταβερνάκια…
Ο Νταλαχάνης που βρίσκεται;;
Θα έπρεπε επίσης και μερικοί , με τη θέλησή τους, απόντες να εμφανιστούν κάποια στιγμή..
Και πάνω στην αναμπουμπούλα φεύγει κι ο Σωτήρης..

Εχει πανσέληνο απόψε και θα είναι ωραία.....

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Νόμιζες θα σε ξεχνάγαμε εεεε!!!

Σήμερα όλα τα "μπλοκ" πανηγυρίζουν, σήμερα το Εκτο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (γιά όσο ήταν αρρένων...) εορτάζει, σήμερα ο Σωτήρης ο δικός μας ο Σωτήρης ο "επίτιμος" κερνάει γλυκά μιάς και είναι η ονομαστική του γιορτή, σήμερα νομίζει ότι γλύτωσε τα κεράσματα, "κούνια που τον κούναγε" , σήμερα θα πάμε εκκλησιασμό στον Αη Γιάννη στη Βουλιαγμένης, και θα μας συνοδεύει η Βενετσάνου κι η Καραγιώργη, (κι οι δυό τους θύματα τροχαίου, τι σύμπτωση!!), σήμερα θα αναφωνήσουμε όλοι " Χρόνια Πολλά καλέ μας φίλε Σωτήρη" έχεις την αγάπη όλων μας και ευχόμαστε στην οικογένειά σου και σε σένα προσωπικά όλες οι επιλογές σου να έχουν το προσδοκώμενο ευτυχές αποτέλεσμα.
Η τάξη του 1970