Τάξη του 1970






Καλωσορίζουμε τους συμμαθητές και φίλους που έρχονται στη σελίδα μας γιά να θυμηθούμε στιγμές απ' τα καλύτερά μας χρόνια, να συγκινηθούμε να γελάσουμε, να ξαναζήσουμε το χρόνο που έφυγε, να επικοινωνήσουμε...
καλώς ήρθατε λοιπόν

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Να πάει πίσω...

Ας εξηγηθώ λοιπόν. Η «φτιάξη», όπως θάγραφε κι ο Τσιφόρος στο βιβλίο του «Τα Παλιόπαιδα τα Ατίθασα» είχε σαν στόχο να αποσπάσει την τσάντα από τα πόδια όποιου χαζολόγαγε ή κοιμόταν ή γενικά ήταν εκτός θέματος, ψιθυριστά δινόταν η εντολή στον όπισθεν καθήμενο «να πάει πίσω», η εντολή δινόταν σε συνέχεια με αποτέλεσμα η τσάντα να καταλήξει στα φιλόξενα τελευταία θρανία όπου τη διαχείρισή τους αναλάμβαναν κατά τα κέφια τους ο Μάκης με τον Αγγελόπουλο και οι γείτονές τους. Αν υπήρχε κέφι η τσάντα φυλασσόταν και επιστέφονταν με την καταβολή λύτρων, αν δεν υπήρχε κέφι παρέμενε παραπεταμένη η στελνόταν στο τελευταίο προς το παράθυρο θρανίο με προφανή σκοπό την ευχερή αποστολή στο προαύλιο αν οι καταστάσεις το επέβαλαν..
Ας μελετήσουμε όμως κοινωνιολογικά το φαινόμενο. Η διακίνηση της τσάντας με την εντολή να πάει πίσω πολλές φορές είχε εκδικητικό χαρακτήρα. Μπορεί να την έπαιρνε κάποιος για να δυσκολεύει τον συμμαθητή μας από την ανεύρεση απαραίτητων τετραδίων ή βιβλίων εν όψει εξέτασης απ’ τον καθηγητή, άλλες φορές είχε χαρακτήρα παιδευτικό για να είναι ο συμμαθητής πάντα σε εγρήγορση να μην του την εξαφανίσουν, ιδιότητες απαραίτητες για μια επιτυχή θητεία στο στρατό, άλλη φορά αποτελούσε αντικείμενο στοιχήματος ειδικά αν θα μπορούσε κάποιος να αποσπάσει τσάντα από τα απόρθητα σημεία που ήταν δίπλα στον τοίχο ή στα παράθυρα. Τις περισσότερες φορές όμως η υφαρπαγή της τσάντας και η προώθησή της προς τα πέρατα της τάξης γινόταν έτσι χωρίς σκέψη, απλά γινόταν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γινόταν ένα γενικευμένο ανακάτεμα των τσαντών όπου χανόταν το σύμπαν.
Ενα μεσημέρι περιμένοντας τον καθηγητή πριν να ξεκινήσει το μάθημα ήταν τρίτη προς τέταρτη ώρα, ξεκίνησε ένα απίστευτο κομφούζιο με τις τσάντες να αλλάζουν θέσεις, και σε ελάχιστο χρόνο ολόκληρη η τάξη έχανε τις τσάντες, ακόμα κι εκείνοι που τις φύλαγαν τις έχαναν δια της βίας. Ο Αντώνης ο Λουκόπουλος καθόταν στο τρίτο απ’ το τέλος θρανίο στη σειρά προς τα παράθυρα απ’ τη μεριά του διαδρόμου. Κάτι εκκρεμότητες είχε γιατί διάβαζε αφοσιωμένος κι έγραφε αδιαφορώντας για την τάξη και την διαρκή κίνηση των τσαντών. Φυσικό ήταν η τσάντα του να αφαιρεθεί απ’ τις πρώτες. Αφού έκανε αρκετούς γύρους στην τάξη ο απέναντί του στα μεσαία θρανία Αντώνης Αθανασόπουλος, του την επέστεψε με ένα σκούντημα, προφανώς τον είδε αγχωμένο με το διάβασμα και τον λυπήθηκε. Ο Λουκόπουλος έξαλλος την πέταξε απ’ το παράθυρο στο προαύλιο και αρπάχτηκε με το γείτονά του θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη φασαρία ή για το ότι τον διέκοψε. Όταν μπήκε ο καθηγητής και ηρέμησαν λίγο τα πνεύματα ο Αντώνης άρχισε να ψάχνει την τσάντα του ρώταγε τους τριγύρω και όλοι του έδειχναν το προαύλιο. Ζήτησε άδεια πήγε και την πήρε φοβέρισε λίγο τους παροικούντες αλλά δεν βαριέσαι τίποτε δεν άλλαξε.
Ο Λευτέρης είχε πάντα ένα πρόβλημα με το Θανάση τον Πανταζάκο. Πάντα βρίσκανε λόγους να είναι σε διαμάχη και πάντα κάποιος πείραζε τα πράγματα του άλλου, δηλαδή ο Πανταζάκος. Κατά βάθος νομίζω δυό πράγματα τους χώριζαν, το ψωμοτύρι που έφερνε ο Λευτέρης απ’ το σπίτι και το κάτι παραπάνω που είχε ο Πανταζάκος σαν ομορφόπαιδο (ο νοών νοείτο).
Μια από τις πολλές ημέρες των καυγάδων η άρνηση του Λευτέρη να του δώσει ένα κομμάτι ψωμοτύρι εκνεύρισε το Θανάση ο οποίος πήρε την τσάντα του, μια τσάντα καθόλα αντάξια ενός απουσιολόγου και την ώρα που έμπαινε μέσα στην τάξη τρώγοντας επιδεικτικά τις τελευταίες μπουκιές ο Θανάσης με σοβαρό ύφος, σήκωσε την τσάντα του, την άνοιξε και την αναποδογύρισε. Εκτός βέβαια απ’ τα βιβλία και τα τετράδια έπεσε και η τσατσάρα και το πανάκι που καθάριζε τα παπούτσια, διότι την εποχή εκείνη ο Λευτέρης ήταν ερωτευμένος. Ας μην συνεχίσουμε περιγράφοντας τον καυγά θα πούμε μόνο ότι η κίνηση του Πανταζάκου προσδιόρισε την παραλλαγή του κινήματος της τσάντας όπως θα λέγαμε σήμερα που αν δεν συμμορφωνόταν ο απωλέσας με τα αιτήματα του ανευρίσκοντος η τσάντα αναστρέφονταν και το περιεχόμενό της κάλυπτε το πάτωμα της τάξης.
Α.Λ. (pt 2)

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδρομή 1969..


Από το αρχείο Α.Λιάπη

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Να πάει πίσω...

Την εποχή αυτή ανεβαίνει το ριμέικ της παλιάς αγαπημένης ταινίας της δεκαετίας του 60, «Ο πόλεμος των κουμπιών» με την καταπληκτική εκείνη ιστορία των παιδιών που μάχονταν μεταξύ τους για την αφαίρεση των κουμπιών των αντίπαλων ομάδων. Μου θύμισε τον αντίστοιχο δικό μας «πόλεμο των τσαντών» που πρωτοξεκίνησε στο δεύτερο εξάμηνο της έκτης στο τμήμα μας. Δεν θυμάμαι αν επεκτάθηκε και στα άλλα τμήματα, σίγουρα όμως αποτέλεσε μια δική μας πρωτοτυπία και έγινε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των πρωινών αλλά και ιδιαίτερα των απογευματινών μαθημάτων.
Ας αρχίσουμε όμως την αφήγηση μπαίνοντας σιγά σιγά στο θέμα για να καταλάβουν και οι μη μυημένοι τι ακριβώς συνέβαινε τον χειμώνα και την άνοιξη του 70 στην τάξη μας.
Βέβαια θα πει κανείς ότι στην ανατροπή των πάντων που συμβαίνει γύρω μας εμείς περί άλλα τυρβάζουμε, ας προσπαθήσουμε όμως αγαπητοί συμμαθητές και φίλοι να βάλουμε για λίγο στην άκρη τα μαύρα που μας τριγυρίζουν και να βάλουμε λίγο χρώμα απ’ το δικό μας χτες που έμοιαζε τόσο ανέμελο για όλους μας, και συνεχίζει σε πολλούς από μας να είναι το καλό μας παραμύθι που δίνει μια χαραμάδα χαλάρωσης, μια υποψία χαμόγελου, ένα κοινό σημείο επαφής που τόσο ανάγκη έχουμε τις άγριες τούτες ημέρες..
Τα θρανία μας λοιπόν ήταν τοποθετημένα σε τρεις σειρές. Η σειρά προς τον τοίχο, η μεσαία σειρά, και η σειρά προς τα παράθυρα. Γιατί περιγράφω την τοποθέτηση των θρανίων θα καταλάβετε αμέσως. Οι τσάντες μας σε κείνα τα παλιά ξύλινα θρανία αν και είχαν χώρο υποδοχής δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν διότι κι ο χώρος μικρός και οι τσάντες παραφουσκωμένες. Έτσι λοιπόν τις ακουμπούσαμε δίπλα στα πόδια μας, περιορίζοντας λίγο το χώρο διέλευσης αλλά κάναμε τη δουλειά μας. Σε όλες τις τάξεις οι τσάντες καθαυτές δεν είχαν δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα ούτε η αισθητική τους ούτε το περιεχόμενό τους ούτε η θέση που τις τοποθετούσαμε. Ήταν άλλωστε ένα αναγκαίο είδος και τίποτε περισσότερο. Θυμάστε όταν πηγαίναμε για μπάλα στην τρίτη γυμνασίου στο τρίγωνο κάτω απ’ το πρώτο νεκροταφείο τις απιθώναμε σε σωρούς χωρίς να μας ενδιαφέρει αν σκονιστούν ή αν αδειάσει το περιεχόμενό τους. Ο μόνος που κράταγε την τσάντα του έξω απ’ το σωρό ήταν ο Ηλίας που το σπίτι του ήταν στον ένα δρόμο που όριζε το γήπεδο και την άφηνε στη μητέρα του πριν επιστρέψει στο στίβο.
Η αξία της τσάντας λοιπόν σαν είδος ανάγκης παρέμεινε σταθερή για όλους μας μέχρι την τελευταία χρονιά ή σχεδόν για όλους μας, μιας και υπήρχε και κάποιος που ποτέ δεν έφερνε τσάντα μαζί του, η αξία της όμως σαν είδος διασκέδασης απογειώθηκε, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο της έκτης. Τότε νομίζω και η ευρηματικότητα σε κωμικές καταστάσεις έφτασε στο απόγειό της ίσως ένα αντιστάθμισμα στο επερχόμενο άγχος των εισαγωγικών, ίσως η πραγματική αίσθηση του χιούμορ που αναπτύχθηκε έντονα στην τάξη μας.
Επανέρχομαι λοιπόν στη χωροταξία των θρανίων στην αίθουσα , ας με συγχωρήσουν οι συμμαθητές μου μηχανικοί που μπαίνω στα χωράφια τους, και τα προβλήματα που αυτή δημιουργούσε. Οι δυό εξωτερικές σειρές προς τον τοίχο και προς τα παράθυρα έδιναν μια σχετικά ασφαλή θέση στους συμμαθητές που κάθονταν σ’ αυτές για την τοποθέτηση της τσάντας ενώ οι εξωτερικές προς τους διαδρόμους σειρές και η ταλαίπωρη μεσαία σειρά είχαν τις τσάντες διαρκώς εκτεθειμένες στο κοινό.
Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος ξεκίνησε την ιστορία αυτή ούτε γιατί, εκείνο όμως που μπορώ να θυμηθώ ήταν η αγωνία των πρώτων θρανίων όπου συνήθως «κατοικούσα» για την πολλαπλά εκτεθειμένη θέση τους.
Α.Λ. (pt1)

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοί είναι οι "ακρίτες";

Ο "ακρίτας" που έστειλε τις φωτογραφείες έστειλε και μιά επιστολή στο "θεούλη" κάτι σαν "προσευχή"!! την οποία παραθέτουμε:

Καλέ μου "θεούλη"
Σου στέλνω δυο φωτογραφίες με τους "ακρίτες" της τάξης μας, με τον Ευτύχη Τσουρακάκη (Ηράκλειο Κρήτης) και την αφεντιά μου (Γιάννινα) από πρόσφατη συνάντησή μας στην Κρήτη τον προηγούμενο μήνα (συνάντηση μετά από 41 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος). Αν νομίζεις μπορείς να αναρτήσεις κάποια από αυτές στο site της τάξης μας, για το οποίο τόσο εσύ, όσο και άλλοι "παλιόφιλοι",πασχίζεται.
Φιλιά στη Μάρω και τα παιδιά
Τζων
(ο θεούλης έχει γυναίκα και παιδιά!!)

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δυό "ακρίτες"...


Πρόσφατα οι εικονιζόμενοι συμμαθητές μας, κατά δήλωση του αποστολέα της φωτογραφίας, ακρίτες, συναντήθηκαν στην μιά από τις δύο άκρες όπου διαμένουν, μετά από 41 χρόνια....
Ελπίζουμε οι υπόλοιποι να θυμηθούμε ποιοί είναι οι αγαπητοί μας αυτοί συμμαθητές.
Πάρτε το και σαν κουίζ!!!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Τρίπολη 16-5-1970


Η τριήμερη εκδρομή πλησιάζει στο τέλος της. Σε λίγο θα έχουμε εξετάσεις β εξαμήνου και σε λίγους μήνες εισαγωγικές. Η παρέα που ήταν όλη η τάξη μαζί με την παρέα του κλασσικού μας, μετά από τρείς ανέμελες ημέρες επιστρέφει. Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν μας έδωσαν ένα αξέχαστο τελευταίο μήνα στο σχολείο.
Το λεωφορείο που μας ταξιδεύει είναι ένα αδιάφορο όχημα της γραμμής, μας πήγε όμως και μας επέστεψε μέσα σε εξαιρετική διάθεση χωρίς κανένα απολύτως σύννεφο  ή συννεφάκι.  

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Από την τάξη του 71..

Η τάξη του 71 με τους κοντινούς ηλικιακά συμμαθητές μας όπως και η τάξη του 69 και του 72.
Η εκδρομή είναι με τον "Πορτοκαλί Ηλιο" γιά Υδρα, Σπέτσες. Στην φωτογραφία ο Γιάννης ο Λιάπης κι από πίσω ο Δημήτρης ο Παπαγγελόπουλος, τον μαθητή του Μπία που είναι κρεμασμένος δεν τον θυμάμαι..
Ας επιτρέψουν οι συμμαθητές του 70 μιά μικρή παρέκλιση...