Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011
2011, Ανασκόπηση...
Το 2011 πνέει τα λοίσθια ώρα λοιπόν για απολογισμό...
Η χρονιά που φεύγει ήταν η δεύτερη χρονιά που ξαναβρεθήκαμε, τη χρονιά που με τις πολλές συναντήσεις και επαφές ξαναβρήκαμε το νήμα από κει που το αφήσαμε σαράντα χρόνια πριν. Βέβαια οι συνθήκες τώρα όπως έμελε να αποδειχθεί ήταν αρκετά ως πολύ διαφορετικές, όχι ίσως τόσο για μας που εύκολα ξαναθυμηθήκαμε τους εφηβικούς μας εαυτούς, όσο για τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν, δηλαδή για το δικό μας μικρόκοσμο.
Η χρονιά άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς από την πρώτη κι όλας συνάντησή μας στην «Κυρά» απέναντι απ’ το σχολείο μας στα μέσα του Γενάρη όπου μαζευτήκαμε στην πρώτη ετήσια συνάντηση με την ευχάριστη έκπληξη της παρουσίας του Θόδωρου, που ταξίδεψε γι αυτό το λόγο απ’ την Ιταλία φέρνοντας και το γιό του μαζί πετώντας με αεροπλάνο κατά παράβαση των συνηθειών του. Το βράδυ εκείνο κόψαμε και την πρωτοχρονιάτικη πίττα και όσοι θυμούνται, το φλουρί έπεσε στο Γιώργο τον Κουνενή, ίσως σαν επιβράβευση της προσφοράς στην τάξη που από τη μεριά του ήταν η πιο μεγάλη από όλους μας. Η βραδιά εκείνη τέλειωσε με τη φωτογραφία στα σκαλιά του σχολείου εκεί απ’ όπου κατέβαινε καμαρωτή η Καλλιρρόη, και οι υπόλοιποι καθηγητές μας.
Τη βραδιά εκείνη μπήκε και η ιδέα της οργάνωσης κοινής συνάντησης με τις άλλες τάξεις του Έκτου σε μια κοινή συνεδρίαση.
Μέχρι την πραγματοποίηση της κοινής αυτής συνάντησης μεσολάβησαν και μερικές εμβόλιμες σε διάφορα συνεδριακά «κέντρα - ταβέρνες» όπου μεταξύ ποικιλίας μεζέδων και οίνου πάρθηκαν αποφάσεις και καταστρώθηκαν πλάνα.
Η κοινή συνάντηση που έγινε στην «Κυρά» είχε πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί εκτός από την παρουσία της κας Ξένου του κου Μπενάκη και του αειθαλούς γυμναστή μας κου Λάγιου, ήρθαν από όλη την Ελλάδα οι ετεροδημότες μας (Δογάνης, Μούτσιος) ο Γιώργος ο Πουλής , ο Γιώργος ο Πλεξουσάκης, ο Πέτρος ο Μωράτης, ο Τάκης ο Οικονομόπουλος, ο Λευτέρης, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι τακτικοί θαμώνες, (μην παρεξηγηθεί κανείς που δεν αναφέρεται, τ’ ακούς Νταλαχάνη;), και συμμαθητές του κλασσικού.
Η εξαιρετική εκείνη βραδιά έδωσε υποσχέσεις για μια λαμπρή συνέχεια.
Το Πάσχα στο φιλόξενο σπίτι του Γιάννη και της Ρένας Λαδά στη Καλαμάτα μια ευάριθμη ομάδα συμμαθητών πέρασε ένα εξαιρετικό τριήμερο με άφθονο κέφι και τα σχετικά.
Το επόμενο ραντεβού ορίσθηκε για τη Σύρο τον Ιούνιο όπου θα γινόταν ο γάμος της κόρης του Γιώργου, και οι προετοιμασίες και τα προγράμματα έλαβαν πλέον χαρακτήρα προετοιμασίας εκδρομής.
Στη Σύρο πράγματι μαζευτήκαμε αρκετοί με πολύ κέφι με εξαιρετική διάθεση και με τις νότες του Κωσταντή του Παπαγιαννίδη στην ταβέρνα του «Ταλαρά» περάσαμε ένα αξέχαστο βράδυ όπου η συγκίνηση περίσσεψε. Την επόμενη ημέρα είχα τη μοναδική ευκαιρία και την ειλικρινή χαρά να «δεξιωθώ» στην αυλή μου όλη την παρέα των συμμαθητών σαν μια ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα οι συμμαθητές με την φιλία και την αλληλεγγύη τους μου είχαν προσφέρει τα δύσκολα για μένα σχολικά εκείνα χρόνια.
Έγινε η τελετή και το γαμήλιο τραπέζι και μια κακή στιγμή ήρθε να χαλάσει μια εξαιρετική αλληλουχία γεγονότων που θα έκλειναν με τρόπο πραγματικά καταπληκτικό όλη αυτή την εκδρομή που θύμιζε κάτι απ’ τα παλιά..
Η επιστροφή σε τίποτε δεν έμοιαζε με το ξεκίνημα και έπρεπε να περάσει μακρύς χρόνος περισυλλογής για να ξαναβρεί η τάξη τις ισορροπίες της και να επαναβεβαιώσουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε πιο προσεχτικοί τη φορά αυτή στις επιλογές μας και στις συμπεριφορές. Αγαπητοί συμμαθητές τα χρόνια πέρασαν και ίσως αγνοήσαμε πως εκτός από μας, τους συμμαθητές, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα, οικεία πρόσωπα, που ίσως δεν αποδέχονται τον τρόπο που λειτουργούμε, κι εκεί θα πρέπει να δείξουμε αρκετή κατανόηση.
Συγχωρήστε λίγο το κριτικό κομμάτι που μόλις διαβάσατε και ας προχωρήσουμε σε όλα όσα στη συνέχεια συνέβησαν.
Το καλοκαίρι πέρασε με συναντήσεις συμμαθητών σε στεριές και θάλασσες. Συνέβησαν και αρκετά δυσάρεστα γεγονότα σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας να δείξουμε τη συμπαράσταση την αγάπη και τη φιλία των συμμαθητών προς αλλήλους.
Οι συμμαθητές του κλασσικού είχαν μια μίνι συνάντηση στο Κουκάκι την οποία μας κοινοποίησαν κατόπιν εορτής και για το λόγο αυτό δέχτηκαν φιλική «επίπληξη».
Η τελευταία συνάντηση έγινε λίγες ημέρες πριν στο «Κουτούκι» του Κώστα Μόνου με την ευκαιρία της αναχώρησης του Καλόσσακα για τις Βρυξέλλες όπου ειρήσθω εν παρόδω βραβεύτηκε από τον γνωστό μας Μπαρόζο, για πιο λόγο θα μας το πει ο ίδιος.
Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν και η επικοινωνία του συμμαθητή μας από το κλασσικό, του Δημήτρη του Αδαμόπουλου από την μακρινή Καραϊβική, όπου εργάζεται, τόσο με τη σελίδα μας όσο και δια ζώσης με τον συντάκτη του παρόντος κειμένου και τον Καλόσσακα. Θα χαρούμε να τον συναντήσουμε όταν έρθει για επίσκεψη στους δικούς του στην Αθήνα.
Τελειώνοντας τη μικρή αυτή διαδρομή θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρω την μετεγκατάσταση του αγαπητού Σωτήρη Ροδόπουλου με την οικογένειά του στον Καναδά όπου σκοπεύει να μακροημερεύσει (το ευχόμαστε ολόψυχα) μακριά από ότι τον πονά και τον θλίβει.
Πριν ευχηθούμε καλές γιορτές θα κάνουμε την πρώτη επίσημη πρόσκληση ανακοίνωση για την προσεχή συνάντηση της νέας χρονιάς για το κόψιμο της πίττας στο «Κουτούκι» του Κώστα του Παπαγιαννίδη στις 26 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη το βράδυ. Φυσικά και αφορά και τους κλασσικούς, Βαγγέλη, Αχιλλέα και τα άλλα παιδιά για σας τα γράφω. Το κόψιμο διαφόρων πραγμάτων όπως οι μισθοί, οι συντάξεις και οι «πισινοί» θα συμπέσουν με το κόψιμο της πίττας. Να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή γιατί τα κομμάτια θα είναι αυστηρά ονομαστικά μιάς και πέρασαν ανεπιστρεπτί οι καιροί που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και περίσσευαν κομμάτια για όλους τους περαστικούς.
Οι ξενιτεμένοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και ας μην έρθουν ώστε να κατοχυρώσουν κομμάτι και μαζί μ’ αυτό να συμμετέχουν στο περίφημο φλουρί, κι επειδή μέχρι τότε δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή το φλουρί που είναι σταθερή αξία θα εισχωρήσει στα ενδότερα της πίττας. Ο όρος που θα τεθεί στον τυχερό της χρονιάς θα είναι να μείνει όσο γίνεται σεμνός και ταπεινός, γιατί κρίνοντας από τη χρονιά που πέρασε δεν μας ευχαρίστησε όλους η εύνοια της τύχης και κυρίως τον «τυχερό» της χρονιάς.
Κλείνοντας τη μικρή αυτή αναδρομή θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους τους συμμαθητές όσο γίνεται καλύτερες γιορτές και όσο γίνεται λιγότερο επώδυνη την επόμενη χρονιά, που απ’ ότι πληροφορούμαστε είναι δίσεκτη, όσο για την τάξη θα συνεχίσει εν πλήρει αταξία να πορεύεται μεταξύ συνεδρίων, συζητήσεων αλληλοσυμπαράστασης και ανταλλαγής απόψεων, πάντοτε υψηλότατου επιπέδου, όπως δείχνει η φυτολογία που στα σχόλια των αναρτήσεων πρόσφατα επαναπροσδιορίζει τα ενδιαφέροντά μας.
Τέλος τώρα που μεγαλώσαμε αρκετά, δεν χρειάζεται να μιλάμε μεταξύ μας με δανεικές απόψεις μεγάλων και σοφών ανθρώπων και ίσως να αφήσουμε και τον ποιητή στην ησυχία του. Τώρα στα γεράματα όση σοφία ήταν να μαζέψουμε τη μαζέψαμε κι οι κουβέντες που ο καθένας διαλέγει έχουν μέσα τους και τον ποιητή και τον συγγραφέα και τον ερμηνευτή.
Η σελίδα εύχεται στους αγαπημένους μας Καθηγητές, σε όλους τους συμμαθητές του Έκτου Αρρένων Αθηνών, τις συμμαθήτριες του Δωδέκατου Θηλέων Αθηνών, στους σημερινούς μικρούς μας συμμαθητές του Έκτου Γενικού Λυκείου Αθήνας και στους Καθηγητές τους, καλή και δημιουργική τη νέα χρονιά, κι ας μην το βάζουμε κάτω. Εμείς μεγαλώσαμε με το τίποτα και μάθαμε να αγαπάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο κι έτσι μοιάζουμε έτοιμοι από καιρό. Ψηλά το κεφάλι.
ΥΓ 1. Αχιλλέα και λοιποί κλασσικοί απαγορεύονται τα παράπονα, η νέα χρονιά θα αρχίσει με σας..
ΥΓ 2. Στην ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε περιμένω τα σχόλια όλων μας για να εμπλουτισθεί η αναδρομή αυτή με γεγονότα που διέλαθαν.
Για το blog Α.Λιάπης.Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011
Αγριος Δεκέμβρης στον Βισκαϊκό....
Αδέλφια, για τις Άγιες αυτές Μέρες και την καινούργια Χρονιά εύχομαι με τη σειρά μου να μας λατρεύουν κατ' αρχάς τα πέντε πανέμορφα κορίτσια που τα λένε ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΤΥΧΗ και να αφήνουν το έκτο, που το λένε ΕΥΤΥΧΙΑ, να μας δένει ολοκληρωτικά και για πάντα.
Αλήθεια πόσους σκοπέλους και ύφαλους δεν περάσαμε στη ζωή μέχρι σήμερα, απλά γιατί είχαμε για πιλότο κάποιο απ' τα παραπάνω κορίτσια η καμιά φορά και όλα μαζί!
Και μιας και είναι Δεκέμβρης, θυμήθηκα μια δικιά μου περιπέτεια, ένα Δεκέμβρη μέσα στο Βισκαϊκό Κόλπο (ανάμεσα Γαλλία και Ισπανία) ταξιδεύοντας με 12 μποφόρ και 17 μέτρα κύμα! Ταξίδι ουσιαστικά μιάς μέρας με κανονικές συνθήκες, που πήγε να γίνει ο υγρός μας τάφος, κρατώντας μας σχεδόν στο ίδιο σημείο για έντεκα ολόκληρες μέρες. Γύρω μας, ο χαμός. Το "Andros Patria" κόπηκε στη μέση και χάθηκαν όλοι εκτός απ' τον α' μηχανικό και τον λοστρόμο. Ένα ολοκαίνουργιο νορβηγέζικο γεμάτο containers χάθηκε αύτανδρο, εφτά ψαράδικα εξαφανίστηκαν, κι εμείς με τον "Cavo Grosso" φορτωμένο με 20.000 τόνους ζάχαρη, να πολεμάμε με τα θεριά της Φύσης προχωρώντας, λόγω των συνθηκών, με την «υπερηχητική» ταχύτητα των 2,5 μιλίων την ημέρα!!!
Όταν ο Θεός και τα « πέντε κορίτσια» μας έβγαλαν κάποια στιγμή από αυτή την κόλαση, τότε κατάλαβα τι εστί βερίκοκο ! Διάβασα μέσα στις έντεκα αυτές μέρες, τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου και γκρέμισα το χρήμα και τον υλισμό στη θέση που για μένα τους αξίζει.
Η υπερένταση αυτής της μάχης, η χαρά του να νοιώθεις ζωντανός μετά από όλο αυτό και ο έρωτας για τη θάλασσα, μ' έκαναν να γράψω αμέσως μετά τα παρακάτω, μέσα σ' ένα μισάωρο, πάνω σ' ένα ανοιγμένο χαρτόκουτο από τσιγάρα :
M/V CAVO GROSSOS
Αγριος Δεκέμβρης στον Βισκαϊκό
Μετά τον ήλιο, είσαι η πρώτη
λένε πως γέννησες τη Ζωή.
Έχεις βυζάξει όλη τη νιότη
Του γερο ναύτη από παιδί.
Ανοίγεις Πόρτες για Μεγαλεία
και κλείνεις σπίτια σ' ένα λεπτό.
Τα πείσματά σου είν' άραγες Θεία
για καπριτσώνεσαι σα θηλυκό?
Γεμίζω γλύκα σαν σε κοιτάζω
στη λάγνα ηρεμία σου τη μαγικιά
και ξομολόγο γυρεύω νά 'βρω
σαν τα μπουρίνια σου έχεις κακιά!
Μπας με τα κάλλη σου μ' έχεις μαγέψει
σαν οπτασία ονειρική?
Μήπως μονάχη σου το 'χεις διαλέξει
κι έγινες μοίρα μου, βιός, φυλακή?
Πες μου βρε Θάλασσα, τι μού 'χεις κάνει
και λειώνω μέσα σου τόσον καιρό?
Δέκα φουρτούνες πληρώνω ο δόλιος
Για μιας μπουνάτσας σου το θησαυρό!
Το αφιερώνω σε όλους τους θαλασσινούς, στο blog μας και βέβαια και στα « έξι κορίτσια μας» !!!
Κώστας Παπαγιαννίδης
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Ανακοίνωση, Ενημέρωση...
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, το βράδυ, στην Ταβέρνα το «Κουτούκι» στο Μπραχάμι εκεί που ο Κώστας Παπαγιαννίδης παίζει κιθάρα και τραγουδάει την «Αλκυόνα» του, θα συναντηθούμε οι συμμαθητές (Κλασσικοί και Πρακτικοί), να συμφάγουμε, να συμποσιασθούμε, να συντραγουδήσουμε, επειδή η τάξη μας είναι καλλίφωνη, και στο τέλος να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίττα μας. Λεπτομέρειες για την πίττα θα ανακοινωθούν σε επόμενη ανακοίνωση. Φυσικά ευπρόσδεκτοι είναι και οι συμμαθητές άλλων τάξεων του Γυμνασίου μας.
ΥΓ. Χρόνια πολλά στον απουσιολόγο μας.
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011
Ο ιδρώτας του θείου Μανόλη.
Πρέπει να ήταν το 1967 όταν άρχισαν να εγκαθίστανται στην Κρήτη, στην περιοχή της Μεσσαράς στο Τυμπάκι τα πρώτα θερμοκήπια. Αυτή η δουλειά βεβαίως δεν γινόταν με μηχανήματα όπως σήμερα. Έπρεπε να σκαφτούν με τα χέρια, εκατοντάδες λακουβάκια όπου θα έμπαιναν τα κοντάρια και θα σήκωναν το πλαστικό. Η δουλειά αυτή έπρεπε να γίνει με λοστάρια.
Αυτή θα ήταν η δουλειά των μεγάλων, να ανοίγουνε λακουβάκια με λοστάρια. Το χώμα όμως από τα λακουβάκια, αυτό το γόνιμο κόκκινο χώμα της Μεσσαράς, ποιος θα το έβγαζε; Να σκάβεις με λοστάρι και κάθε τόσο να γονατίζεις και να καθαρίζεις το χώμα, θα ήταν εξαντλητικό. Να πληρώνεις μεροκάματα σε εργάτες απαγορευτικό, τα διαθέσιμα χρήματα ήσαν πολύ λίγα. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση εντός της εκτεταμένης, της ευρείας οικογένειας. Και η λύση αυτή ήταν τα παιδιά της οικογένειας.
Ο θείος ο Μανόλης και ο κουνιάδος του ο Μπάμπης θα έσκαβαν και εμείς τα κοπέλια, τα ανήψια θα έπρεπε να μετακομίσουμε για ένα μήνα στο Τυμπάκι. Ήταν σκληρή δουλειά Όλη μέρα στο μεσσαρίτικο (σχεδόν αφρικανικό) λιοπύρι, σε θερμοκρασίες 50ο C κουκουβιστοί (σκυφτοί) στα τέσσερα καθαρίζαμε λακουβάκια. από το πρωί ως το απόγευμα, το θερμοκήπιο έπρεπε να τελειώνει γρήγορα. Δεν θυμάμαι να διαμαρτυρόμασταν. Δουλειά όλη μέρα με πλάκες και καλαμπούρια μες στον ήλιο. Aνταμοιβή οικονομική ασφαλώς δεν είχαμε. Ένα υποβρύχιο βανίλια, μια γαζόζα και κανένα σινεμά καλοκαιρινό, την Κυριακή μπάνιο στο λιβυκό πέλαγος. Δεν θυμάμαι να ζητούσαμε κάτι παραπάνω. Η ζωή κυλούσε όμορφα.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά σκέφτομαι ότι τότε εμείς τα κοπέλια κάναμε αυτό που σήμερα λένε οι ειδικοί «build up character» δηλαδή δυναμώναμε μέσα σε σκληρές συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε μια ζωή δύσκολη που μας περίμενε. Εργαζόμασταν σκληρά, πειθαρχούσαμε σε ωράρια και εντολές, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον. Αισθάνθηκα υπερήφανος που είδα στο τέλος να υψώνεται, πελώριο στα μάτια μου, το θερμοκήπιο που είχα χτίσει και εγώ με τα χέρια μου.
Ήταν τότε που η εκπαίδευση των παιδιών δεν ήταν υπόθεση μόνο των σχολείων.
Ο ιδρώς του θείου Μανόλη που έσταζε στο πρόσωπό μου καθώς μαζί παλεύαμε με το χώμα, είναι ίσως το πολυτιμότερο πτυχίο που έχω κερδίσει.
Ευάγγελος ΣπινθάκηςΤετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Δημήτρης Αδαμόπουλος
Ο αγαπητός Δημήτρης σε μιά απρόσμενη και συνάμα πολύ συγκινητική τηλεφωνική συνομιλία που είχα μαζί του γνώρισα ένα συμμαθητή μας γεμάτο ευαισθησία που έδειχνε να έφυγε μόλις χτες από την πατρίδα κι ας είναι τόσα χρόνια εκτός. Αν και μου εκμυστηρεύτηκε ότι βρίσκεται κοντά στην αποχώρηση από τον ενεργό εργασιακό βίο και την μόνιμη παραμονή του στην όμορφη Καραϊβική θα προσπαθήσουμε να τον μεταπείσουμε ώστε να τον έχουμε στην πατρίδα τώρα που όλοι μας σιγά σιγά εξερχόμαστε της εργασίας. Να είσαι πάντα καλά αγαπητέ συμμαθητή Δημήτρη, και πάντα θα χαιρόμαστε την επικοινωνία μαζί σου.
Dimitrios C. Adamopoulos
Senior Executive Banking and Finance - International
- Location
- Toronto, Canada Area
- Industry
- Banking
Dimitrios C. Adamopoulos's Overview
- Current
-
- Director Credit Solutions – Eastern Caribbean – St. Lucia at Scotiabank
- Past
-
- Country Manager – St. Kitts and Nevis – West Indies at Scotiabank
- Commercial Banking Manager – Grand Bahamas, the Bahamas at Scotiabank
- Account Manager/Account Manager - Corporate / Commercial – Greece at Scotiabank
- Account Manager – Corporate / Commercial – Scotiaplaza (GRM + Domestic Banking) at Scotiabank
- Chief Representative for Canada at National Mortgage Bank of Greece
- Senior Product Manager – Marketing Division at Colgate Palmolive
Education -
- City University of New York-Baruch College
- Institute of Canadian Banking
- York University
- Έκτο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (Κλασσικό Τμήμα)
- (με την άδεια σου φίλε Δημήτρη..)
- Α.Λ.
Ενημερωτικό Σημείωμα
Επειδή πολλοί συμμαθητές ρωτούν για την τύχη της καταργηθείσας ανάρτησης με θέμα την Καραγεώργη σας ενημερώνουμε ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανάρτηση δεν μας ανήκε. Οι πληροφορίες γιά την επι πέντε χρόνια καθηγήτρια μας στάλθηκαν σε άλλους συμμαθητές άλλων ετών. Κατά συνέπεια και μετά από σωστή υπόδειξη δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει η ανάρτηση αυτή. Αν ο κάτοχος και αποστολέας του υλικού θέλει να το παραχωρήσει στους παλιούς της μαθητές, εδώ είμαστε.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
Dimitrios C. Adamopoulos
Agapoimenoi mou filoi!! Poso xarika pou vrika entelos tyxaia to Blog afto!! Posa xronia perasan! Pos boro na miliso / epikinoniso me olous aftous tous axehastus symathites?
Tha xaro poly na akouso apo esas - vriskome stin St. Lucia - West Indies - til 001-758-7131300
Me poli synadelfiki agapi - Dimitris
Dimitrios C. Adamopoulos
Tha xaro poly na akouso apo esas - vriskome stin St. Lucia - West Indies - til 001-758-7131300
Me poli synadelfiki agapi - Dimitris
Dimitrios C. Adamopoulos
Εκπληξη!!!
Είχαμε στη σελίδα την επίσκεψη από ένα μέρος των Δυτικών Ινδιών τη S. Lucia, ένα εξωτικό προφανώς τόπο απο κάποιο συμμαθητή μας που μας ανακάλυψε τυχαία...
Θα αναρτήσουμε αυτούσιο το mail που λάβαμε!!!
Καλωσόρισες Δημήτρη στην παρέα..
Καλωσόρισες Δημήτρη στην παρέα..
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011
Για τον Παπαϊωάννου..
Με αφορμή συζητήσεις και αξιολογήσεις για καθηγητές μας, που λαμβάνουν χώρα στο αδελφό ιστολόγιο του 1969, ίσως έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστή στην ομάδα, η δικαστική δίωξη που άσκησε ο Παπαιωάννου σε τελειόφοιτους του 1970 με την κατηγορία ότι "έκλεψαν σχολικά βιβλία". Η υπόθεση αυτή κράτησε μήνες και παραλίγο να είχε τραγικές συνέπειες για κάποιους συμμαθητές μας. Περισσότερα πρέπει όμως να γράψουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας συμμαθητές μας, αν βεβαίως έχουν κουράγιο να ξαναθυμηθούν αυτή την ιστορία.
Ευ. Σπινθάκης
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011
Σήμερα....
Σήμερα που όλα βρίσκονται στο μη παραπέρα, τουλάχιστον έτσι λένε όσοι γνωρίζουν, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους φίλους της σελίδας μας πως τρεις από τους πρωταγωνιστές της σκηνής που βλέπουμε, έχουν γεννηθεί το 1952, δηλαδή είναι της τάξης του 70, άσχετα αν πήγαν σε πολύ ανώτερα σχολεία από το ταπεινό πλην υπερήφανο Εκτο. Θα μου πείτε γιατί το αναφέρω και τι σημασία έχει η ηλικία μπροστά σε κείνα που συμβαίνουν. Εμείς η «περήφανη» γενιά που είδαμε το φως το Ελληνικό τη χρονιά εκείνη, σημαδέψαμε την πορεία των πραγμάτων με τρόπο ανεξίτηλο. Ανάλαβε φαίνεται η χρονιά μας να εκπληρώσει κάποια προφητεία. Πιστέψαμε ότι σε μας έτυχε να αλλάξουμε τον κόσμο. Καταφέραμε να κάνουμε τα πάντα. Αντισταθήκαμε ή ανακατευτήκαμε με τη δικτατορία, εκμεταλλευτήκαμε τους αγώνες μας ή την απουσία τους. Μπήκαμε στο Πολυτεχνείο ή περάσαμε δίπλα του. Είδαμε τον πολιτισμό να ξαναβγαίνει από το παρασκήνιο και να προσφέρεται σε πολύ μεγάλη δόση. Είδαμε τις ιδέες να μας κατατάσσουν σε κείνους που ήταν με τους πολλούς και σε κείνους που ήταν με τους λίγους, ξανοιχτήκαμε σε δράσεις πρωτόγνωρες για τη νέα γενιά, γευτήκαμε τα αγαθά της ζωής, και πολύ γρήγορα ξαναμαζευτήκαμε στο μικρόκοσμό μας με τις ιδέες μας πάντα σαν άλλοθι, και τις επιλογές μας πιο ρεαλιστικές απ’ ότι πριν. Πορευτήκαμε παρέα με τους τρεις αυτούς «συμμαθητές» μας που τους είδαμε κάποια στιγμή με τη δική μας επιλογή να αναλαμβάνουν τις τύχες μας. Κι έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία που έλεγε πως η περίφημη γενιά μας θα άλλαζε τον κόσμο. Νομίζω ότι τελικά η προφητεία δικαιώνεται σήμερα που ο κόσμος που ξέραμε και φτιάξαμε σε τίποτε δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο που ήδη άρχισε να ξημερώνει.
Ας μη βιαστούμε να αισθανθούμε τύψεις ή να διαχωρίσουμε τη θέση μας όσοι πιστεύουμε ότι δεν μετείχαμε στο πανηγύρι αυτό κι ας μην βάλουμε μέτρο πόσοι από εμάς και πόσο αντισταθήκαμε στη μοιραία αυτή διαδρομή. Σημασία έχει σήμερα πως τρείς «συμμαθητές» μας, κρατάνε τα πάντα στα χέρια τους ιδιαίτερα οι δύο απ’ αυτούς, οι δε σκοπιμότητές τους είναι εκείνες που προς δόξα της γενιάς μας έχουν φέρει την Ελλάδα στον πάτο.
Νομίζω πως η θέση της γενιάς αυτής στην Ελληνική την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ιστορία θα είναι μοναδική.
ΥΓ. Η κυρία Μπακογιάννη (ladies first).
O κύριος Σαμαράς και φυσικά
Ο κύριος Παπανδρέου("οι συμμαθητές μας")
(Α.Λ μετην έγκριση του Σωτήρη)
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011
Από το πολύ πολύ μακρινό 1966...
Δευτέρα Γυμνασίου τμήμα Β2, πολύ πολύ πίσω στο χρόνο, πριν ακόμη υποδεχτούμε (ή μας υποδεχτούν) και τους υπόλοιπους συμμαθητές με τους οποίους συνεχίσαμε και τελειώσαμε μαζί...
Σχολική εκδρομή με την αγαπημένη μας καθηγήτρια Κ. Καραγιώργη στην γενέτειρά της, το Αργος, αν ενθυμούμαι καλώς. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στο Ναύπλιο και άνοδο στο Παλαμίδι, απ' όπου και η φωτογραφία, επιστροφή στο Αργος εις την τοποθεσία "Κεφαλάρι" όπου ανάμεσα στις πηγές και τις λιμνούλες με τα νούφαρα, καθήσαμε και απολαύσαμε το λιτό γεύμα που είχαμε προνοήσει να πάρουμε από το σπίτι, δηλαδή κεφτεδάκια, κασέρι και ψωμί. Η σχεδόν πλήρης έλλειψη χαρτζηλικιού, δεν επέτρεπε την είσοδό μας στην ταβέρνα. Δεν θυμάμαι όμως να περάσαμε άσχημα.
Οι έξη είμαστε Β2, οι δυό μικρότεροι είναι της πρώτης τάξης.. Οι τρεις από τους εξη συνεχίσαμε μαζί στο πρακτικό μέχρι τέλους, κι ο ένας στο κλασσικό.
Φίλε Καλόσακα θυμάσαι τους συμμαθητές;
(Αρχείο Α.Λιάπη)Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011
Να πάει πίσω...
Η τρίτη και σημαντικότερη παραλλαγή του αφύσικου αυτού φαινομένου που γενικεύτηκε τις τελευταίες ημέρες πριν από το απολυτήριο ήταν η επιδεικτική αρπαγή και προώθηση της τσάντας του άτυχου συμμαθητή που έλεγε μάθημα.
Υπήρχε πράγματι μια δυσκολία όταν καλούσε ο καθηγητής κάποιον ιδιαίτερα απ’ τα πρώτα θρανία να πει μάθημα στον πίνακα. Πολλοί από μας λέγαμε στον καθηγητή αν μπορούμε να πούμε μάθημα απ’ το θρανίο όπου κρατώντας σφιχτά την τσάντα θα τα καταφέρναμε να την έχουμε. Βέβαια εξαρτιόταν από ποιόν καθηγητή θα ζητάγαμε την παραλλαγή της εξέτασης. Με τον Κορώνη δεν το επιχειρούσαμε καν. Ο Μαρκάτος παιζότανε. Με τον Μαλαξιανάκη άντε να του εξηγείς. Όταν λοιπόν ανέβαινα στον πίνακα για μάθημα, έβλεπα το χαμόγελο του Τζαφά και του Παρασκευόπουλου καθώς έπαιρναν την τσάντα τη δική μου ή του Αγαλιανού , και εμείς ανήμποροι να παρακολουθήσουμε την πορεία της και να λέμε μάθημα ταυτόχρονα χάναμε τον αυτοέλεγχό μας και γινόμασταν ρεζίληδες. Η αγωνία μεταφραζόταν σε πνιχτές κραυγές του τύπου «άσε την τσάντα κάτω ρε» την έκπληξη του καθηγητή, το «συγνώμη κύριε καθηγητά» το μπέρδεμα του μαθήματος, μύλος. Κι ύστερα έπρεπε να πας στο Μάκη να παρακαλάς για την τσάντα και να μπερδεύετε ένας ολόκληρος χώρος.
Μια φορά λοιπόν αποφάσισα να πάρω την τσάντα μαζί μου στον πίνακα για να μην τη χάσω. Στην ερώτηση του Μαλαξιανάκη τι τη θέλω την τσάντα μαζί μου δεν είχα απάντηση. Με κοίταξε άγρια και με έστειλε να την αφήσω στη θέση της. Μόλις την άφησα και επέστρεψα την παρακολουθούσα περίλυπος να φεύγει για άγνωστα μέρη. Το γεγονός ότι κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν είπα στον Μαλαξιανάκη το λόγο που την πήρα μαζί μου στάθηκε ο καταλύτης για να την βρω μέσα στην αίθουσα και όχι στο προαύλιο.
Αγαπητοί φίλοι ο κόσμος του σχολείου όπως έχετε διαπιστώσει είναι αμείλικτος. Δεν συγχωρεί. Από τότε κατάλαβα πως όποιος περάσει αλώβητος την έκτη πρακτικού μπορεί να γίνει ότι θέλει μέχρι γιατρός ας πούμε.
Τι γινότανε όπως με τις τσάντες των τελευταίων θρανίων;
Εκείνοι νόμιζαν ότι ήταν στο απυρόβλητο και η διαδικασία αφορούσε μόνον εμάς τους μπροστινούς άντε και τους μεσαίους. Όμως η ευρηματικότητα των απογόνων του Οδυσσέα παρέμενε σε πολύ ψηλά επίπεδα, μέχρι που ο διορισμός στο δημόσιο θα αφαιρούσε πλέον το πολύτιμο αυτό προσόν στους νέους ανθρώπους που διάλεγαν αυτόν τον επαγγελματικό στίβο, μεταβάλλοντάς τους σε εν αναμονή συνταξιούχους, συγνώμη ξεστράτισα!
Η τσάντες λοιπόν των ψηλών που κάθονταν στα τελευταία θρανία εξαφανίζονταν μυστηριωδώς καθώς οι μπροστινοί έψαχναν για τις δικές τους. Έτσι καθώς πήγαινε κανείς προς τα πίσω για την τσάντα του επέστρεφε κρατώντας δύο. Πολλές φορές η δεύτερη τοποθετείτο δίπλα στην πόρτα από τους μπροστινούς της σειράς προς τον τοίχο ώστε να είναι εύκολο να μεταφερθεί προς τα έξω σε κάθε έξοδο για κατούρημα ή σε κάθε άλλη έξοδο που διέτασσε ο αγαπητός Μαλαξιανάκης με τη γνωστή εντολή «να πάεις έξω»! Ενώ το θέαμα των κοντών του πρώτου θρανίου που έψαχναν τις τσάντες ήταν μάλλον συνηθισμένο, το αντίστοιχο θέαμα των ψηλών να ψάχνουν μπροστά ήταν μάλλον ασυνήθιστο και προκαλούσε την επιδοκιμασία και το γέλιο των υπολοίπων και έδινε ένα επιπλέον κίνητρο για την προσωρινή χάριν παιδιάς απαλλοτρίωση της τσάντας τους.
Απόμεινε μόνο η ομάδα των συμμαθητών που είχαν φυλαγμένα τα νώτα τους έχοντας τις τσάντες στριμωγμένες στον τοίχο. Πράγματι η δυσκολία συμμετοχής της τσάντας τους στο κοινό πανηγύρι ερέθιζε τους εκτεθειμένους στον κίνδυνο. Όταν κάποιος σηκωνόταν για μάθημα ήταν δεδομένη όχι μόνο η απώλεια της τσάντας αλλά και το επιμελές κρύψιμο της. Άλλωστε το να φεύγουν οι τσάντες όλο απ’ τους ίδιους είχε καταντήσει πρακτικά μια άνοστη διαδικασία που είχε πάψει να προκαλεί επιθυμία προφύλαξης, και σχεδόν με απόλυτο πνεύμα συνεργασίας παραδίδαμε τις τσάντες προκειμένου να αρχίσει το ταξίδι τους.
Αυτή την πολύ ωραία ατμόσφαιρα ολοκλήρωνε το χαμηλόφωνα επαναλαμβανόμενο σε ιαμβικό ρυθμό από όλους μας του εμβληματικού συνθήματος που μας ένωνε, μας δονούσε και μας προετοίμαζε για πολύ μεγάλες επιδόσεις, «ωραίο ρε Πουλή», συγνώμη φίλε Γιώργο το ξέρεις ότι σε αγαπάμε και σε θυμόμαστε όλοι μας..
Α.Λ. (pt 3).
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011
Editorial
Αγαπητοί συμμαθητές και φίλοι
Στις δύσκολες για όλους και για τον τόπο μας ημέρες η σελίδα στέκει διακριτικά δίπλα στα γεγονότα και τις εξελίξεις παρακολουθώντας και περιμένοντας.
Είναι αρκετοί φίλοι που θα ήθελαν τη σελίδα μας σαν ένα βήμα για την ανταλλαγή απόψεων και τις τοποθετήσεις σχετικά με τα δρώμενα, το άνοιγμα σε σχολιασμό των γεγονότων και στη εμπλοκή μας με το πολιτικό γίγνεσθαι. Και παλιότερα όπως θυμόσαστε η εμπλοκή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές αρκέστηκε στην αναφορά μόνο των συμμετοχών των συμμαθητών μας σ’ αυτές χωρίς η σελίδα να πάρει θέση ή να εμπλακεί με σχόλια και άρθρα. Το ίδιο προσπαθήσαμε να κάνουμε και με το συμμαθητή μας τον Βασίλη που είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή, προστατεύοντας την παρέα μας από διαμάχες που αφορούν πολιτικές του πράξεις, που δεν θα ωφελούσαν τελικά την ύπαρξη της σελίδας μας. Πάντα προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε μακριά από τα εκφυλιστικά αποτελέσματα της όποιας διαμάχης.
Όλοι μας έχουμε τις διαδρομές μας και πολύ περισσότερο έχουμε τις απόψεις μας ο καθένας στο χώρο του αλλά και γενικότερα. Υπάρχουν πολλές σελίδες που μπορεί κανείς να καταθέσει τον προβληματισμό του και τις απόψεις του και φυσικά υπάρχει και η ηλεκτρονική αλληλογραφία που αρκετοί συμμαθητές χρησιμοποιούν για να διακινήσουν τις απόψεις και θέσεις τους. Άσχετα αν συμφωνεί η διαφωνεί κανείς με όσα λαμβάνει, είναι μια μέθοδος ανταλλαγής απόψεων, και μπορούμε άνετα να καυγαδίζουμε.
Αυτά όσον αφορά τη θέση της σελίδας μας στη σημερινή κατάσταση. Οι προτροπές πολλών από μας να την διατηρήσουμε ζωντανή μέσα στα τόσα που γίνονται τριγύρω μας, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι εμείς περί άλλα τυρβάζουμε, δείχνει πως στο περιθώριο της καθημερινότητας μας πάντα θα υπάρχει θέση για μια κλεφτή ματιά στα παλιά αλλά και στα νεώτερα της τάξης μας.
Και κάτι τελευταίο. Στις εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες για όλους μας ημέρες, όπου διακυβεύονται τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρόνο, όλοι οι συμμαθητές που επικοινώνησαν με τη σελίδα θεωρούν αυτονόητη την μεταξύ μας και με όποιον άλλο έχει ανάγκη, αλληλεγγύη.
Η σελίδα των συμμαθητών της τάξης του 70 , στο Έκτο Γυμνάσιο Αρρένων της Αθήνας, θα συνεχίσει να υπάρχει αν και λιγότερο παραγωγική για το χρονικό διάστημα που η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στο αύριο του τόπου αυτού που τον περπατάμε πάνω από μισό αιώνα τώρα, και θέλουμε να τον περπατήσουν και τα παιδιά μας.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
Να πάει πίσω...
Ας εξηγηθώ λοιπόν. Η «φτιάξη», όπως θάγραφε κι ο Τσιφόρος στο βιβλίο του «Τα Παλιόπαιδα τα Ατίθασα» είχε σαν στόχο να αποσπάσει την τσάντα από τα πόδια όποιου χαζολόγαγε ή κοιμόταν ή γενικά ήταν εκτός θέματος, ψιθυριστά δινόταν η εντολή στον όπισθεν καθήμενο «να πάει πίσω», η εντολή δινόταν σε συνέχεια με αποτέλεσμα η τσάντα να καταλήξει στα φιλόξενα τελευταία θρανία όπου τη διαχείρισή τους αναλάμβαναν κατά τα κέφια τους ο Μάκης με τον Αγγελόπουλο και οι γείτονές τους. Αν υπήρχε κέφι η τσάντα φυλασσόταν και επιστέφονταν με την καταβολή λύτρων, αν δεν υπήρχε κέφι παρέμενε παραπεταμένη η στελνόταν στο τελευταίο προς το παράθυρο θρανίο με προφανή σκοπό την ευχερή αποστολή στο προαύλιο αν οι καταστάσεις το επέβαλαν..
Ας μελετήσουμε όμως κοινωνιολογικά το φαινόμενο. Η διακίνηση της τσάντας με την εντολή να πάει πίσω πολλές φορές είχε εκδικητικό χαρακτήρα. Μπορεί να την έπαιρνε κάποιος για να δυσκολεύει τον συμμαθητή μας από την ανεύρεση απαραίτητων τετραδίων ή βιβλίων εν όψει εξέτασης απ’ τον καθηγητή, άλλες φορές είχε χαρακτήρα παιδευτικό για να είναι ο συμμαθητής πάντα σε εγρήγορση να μην του την εξαφανίσουν, ιδιότητες απαραίτητες για μια επιτυχή θητεία στο στρατό, άλλη φορά αποτελούσε αντικείμενο στοιχήματος ειδικά αν θα μπορούσε κάποιος να αποσπάσει τσάντα από τα απόρθητα σημεία που ήταν δίπλα στον τοίχο ή στα παράθυρα. Τις περισσότερες φορές όμως η υφαρπαγή της τσάντας και η προώθησή της προς τα πέρατα της τάξης γινόταν έτσι χωρίς σκέψη, απλά γινόταν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γινόταν ένα γενικευμένο ανακάτεμα των τσαντών όπου χανόταν το σύμπαν.
Ενα μεσημέρι περιμένοντας τον καθηγητή πριν να ξεκινήσει το μάθημα ήταν τρίτη προς τέταρτη ώρα, ξεκίνησε ένα απίστευτο κομφούζιο με τις τσάντες να αλλάζουν θέσεις, και σε ελάχιστο χρόνο ολόκληρη η τάξη έχανε τις τσάντες, ακόμα κι εκείνοι που τις φύλαγαν τις έχαναν δια της βίας. Ο Αντώνης ο Λουκόπουλος καθόταν στο τρίτο απ’ το τέλος θρανίο στη σειρά προς τα παράθυρα απ’ τη μεριά του διαδρόμου. Κάτι εκκρεμότητες είχε γιατί διάβαζε αφοσιωμένος κι έγραφε αδιαφορώντας για την τάξη και την διαρκή κίνηση των τσαντών. Φυσικό ήταν η τσάντα του να αφαιρεθεί απ’ τις πρώτες. Αφού έκανε αρκετούς γύρους στην τάξη ο απέναντί του στα μεσαία θρανία Αντώνης Αθανασόπουλος, του την επέστεψε με ένα σκούντημα, προφανώς τον είδε αγχωμένο με το διάβασμα και τον λυπήθηκε. Ο Λουκόπουλος έξαλλος την πέταξε απ’ το παράθυρο στο προαύλιο και αρπάχτηκε με το γείτονά του θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη φασαρία ή για το ότι τον διέκοψε. Όταν μπήκε ο καθηγητής και ηρέμησαν λίγο τα πνεύματα ο Αντώνης άρχισε να ψάχνει την τσάντα του ρώταγε τους τριγύρω και όλοι του έδειχναν το προαύλιο. Ζήτησε άδεια πήγε και την πήρε φοβέρισε λίγο τους παροικούντες αλλά δεν βαριέσαι τίποτε δεν άλλαξε.
Ο Λευτέρης είχε πάντα ένα πρόβλημα με το Θανάση τον Πανταζάκο. Πάντα βρίσκανε λόγους να είναι σε διαμάχη και πάντα κάποιος πείραζε τα πράγματα του άλλου, δηλαδή ο Πανταζάκος. Κατά βάθος νομίζω δυό πράγματα τους χώριζαν, το ψωμοτύρι που έφερνε ο Λευτέρης απ’ το σπίτι και το κάτι παραπάνω που είχε ο Πανταζάκος σαν ομορφόπαιδο (ο νοών νοείτο).
Μια από τις πολλές ημέρες των καυγάδων η άρνηση του Λευτέρη να του δώσει ένα κομμάτι ψωμοτύρι εκνεύρισε το Θανάση ο οποίος πήρε την τσάντα του, μια τσάντα καθόλα αντάξια ενός απουσιολόγου και την ώρα που έμπαινε μέσα στην τάξη τρώγοντας επιδεικτικά τις τελευταίες μπουκιές ο Θανάσης με σοβαρό ύφος, σήκωσε την τσάντα του, την άνοιξε και την αναποδογύρισε. Εκτός βέβαια απ’ τα βιβλία και τα τετράδια έπεσε και η τσατσάρα και το πανάκι που καθάριζε τα παπούτσια, διότι την εποχή εκείνη ο Λευτέρης ήταν ερωτευμένος. Ας μην συνεχίσουμε περιγράφοντας τον καυγά θα πούμε μόνο ότι η κίνηση του Πανταζάκου προσδιόρισε την παραλλαγή του κινήματος της τσάντας όπως θα λέγαμε σήμερα που αν δεν συμμορφωνόταν ο απωλέσας με τα αιτήματα του ανευρίσκοντος η τσάντα αναστρέφονταν και το περιεχόμενό της κάλυπτε το πάτωμα της τάξης.
Α.Λ. (pt 2)
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Να πάει πίσω...
Την εποχή αυτή ανεβαίνει το ριμέικ της παλιάς αγαπημένης ταινίας της δεκαετίας του 60, «Ο πόλεμος των κουμπιών» με την καταπληκτική εκείνη ιστορία των παιδιών που μάχονταν μεταξύ τους για την αφαίρεση των κουμπιών των αντίπαλων ομάδων. Μου θύμισε τον αντίστοιχο δικό μας «πόλεμο των τσαντών» που πρωτοξεκίνησε στο δεύτερο εξάμηνο της έκτης στο τμήμα μας. Δεν θυμάμαι αν επεκτάθηκε και στα άλλα τμήματα, σίγουρα όμως αποτέλεσε μια δική μας πρωτοτυπία και έγινε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των πρωινών αλλά και ιδιαίτερα των απογευματινών μαθημάτων.
Ας αρχίσουμε όμως την αφήγηση μπαίνοντας σιγά σιγά στο θέμα για να καταλάβουν και οι μη μυημένοι τι ακριβώς συνέβαινε τον χειμώνα και την άνοιξη του 70 στην τάξη μας.
Βέβαια θα πει κανείς ότι στην ανατροπή των πάντων που συμβαίνει γύρω μας εμείς περί άλλα τυρβάζουμε, ας προσπαθήσουμε όμως αγαπητοί συμμαθητές και φίλοι να βάλουμε για λίγο στην άκρη τα μαύρα που μας τριγυρίζουν και να βάλουμε λίγο χρώμα απ’ το δικό μας χτες που έμοιαζε τόσο ανέμελο για όλους μας, και συνεχίζει σε πολλούς από μας να είναι το καλό μας παραμύθι που δίνει μια χαραμάδα χαλάρωσης, μια υποψία χαμόγελου, ένα κοινό σημείο επαφής που τόσο ανάγκη έχουμε τις άγριες τούτες ημέρες..
Τα θρανία μας λοιπόν ήταν τοποθετημένα σε τρεις σειρές. Η σειρά προς τον τοίχο, η μεσαία σειρά, και η σειρά προς τα παράθυρα. Γιατί περιγράφω την τοποθέτηση των θρανίων θα καταλάβετε αμέσως. Οι τσάντες μας σε κείνα τα παλιά ξύλινα θρανία αν και είχαν χώρο υποδοχής δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν διότι κι ο χώρος μικρός και οι τσάντες παραφουσκωμένες. Έτσι λοιπόν τις ακουμπούσαμε δίπλα στα πόδια μας, περιορίζοντας λίγο το χώρο διέλευσης αλλά κάναμε τη δουλειά μας. Σε όλες τις τάξεις οι τσάντες καθαυτές δεν είχαν δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα ούτε η αισθητική τους ούτε το περιεχόμενό τους ούτε η θέση που τις τοποθετούσαμε. Ήταν άλλωστε ένα αναγκαίο είδος και τίποτε περισσότερο. Θυμάστε όταν πηγαίναμε για μπάλα στην τρίτη γυμνασίου στο τρίγωνο κάτω απ’ το πρώτο νεκροταφείο τις απιθώναμε σε σωρούς χωρίς να μας ενδιαφέρει αν σκονιστούν ή αν αδειάσει το περιεχόμενό τους. Ο μόνος που κράταγε την τσάντα του έξω απ’ το σωρό ήταν ο Ηλίας που το σπίτι του ήταν στον ένα δρόμο που όριζε το γήπεδο και την άφηνε στη μητέρα του πριν επιστρέψει στο στίβο.
Η αξία της τσάντας λοιπόν σαν είδος ανάγκης παρέμεινε σταθερή για όλους μας μέχρι την τελευταία χρονιά ή σχεδόν για όλους μας, μιας και υπήρχε και κάποιος που ποτέ δεν έφερνε τσάντα μαζί του, η αξία της όμως σαν είδος διασκέδασης απογειώθηκε, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο της έκτης. Τότε νομίζω και η ευρηματικότητα σε κωμικές καταστάσεις έφτασε στο απόγειό της ίσως ένα αντιστάθμισμα στο επερχόμενο άγχος των εισαγωγικών, ίσως η πραγματική αίσθηση του χιούμορ που αναπτύχθηκε έντονα στην τάξη μας.
Επανέρχομαι λοιπόν στη χωροταξία των θρανίων στην αίθουσα , ας με συγχωρήσουν οι συμμαθητές μου μηχανικοί που μπαίνω στα χωράφια τους, και τα προβλήματα που αυτή δημιουργούσε. Οι δυό εξωτερικές σειρές προς τον τοίχο και προς τα παράθυρα έδιναν μια σχετικά ασφαλή θέση στους συμμαθητές που κάθονταν σ’ αυτές για την τοποθέτηση της τσάντας ενώ οι εξωτερικές προς τους διαδρόμους σειρές και η ταλαίπωρη μεσαία σειρά είχαν τις τσάντες διαρκώς εκτεθειμένες στο κοινό.
Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος ξεκίνησε την ιστορία αυτή ούτε γιατί, εκείνο όμως που μπορώ να θυμηθώ ήταν η αγωνία των πρώτων θρανίων όπου συνήθως «κατοικούσα» για την πολλαπλά εκτεθειμένη θέση τους.
Α.Λ. (pt1)
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
Ποιοί είναι οι "ακρίτες";
Ο "ακρίτας" που έστειλε τις φωτογραφείες έστειλε και μιά επιστολή στο "θεούλη" κάτι σαν "προσευχή"!! την οποία παραθέτουμε:
Καλέ μου "θεούλη"
Σου στέλνω δυο φωτογραφίες με τους "ακρίτες" της τάξης μας, με τον Ευτύχη Τσουρακάκη (Ηράκλειο Κρήτης) και την αφεντιά μου (Γιάννινα) από πρόσφατη συνάντησή μας στην Κρήτη τον προηγούμενο μήνα (συνάντηση μετά από 41 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος). Αν νομίζεις μπορείς να αναρτήσεις κάποια από αυτές στο site της τάξης μας, για το οποίο τόσο εσύ, όσο και άλλοι "παλιόφιλοι",πασχίζεται.
Φιλιά στη Μάρω και τα παιδιά
Τζων
(ο θεούλης έχει γυναίκα και παιδιά!!)
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
Τρίπολη 16-5-1970
Η τριήμερη εκδρομή πλησιάζει στο τέλος της. Σε λίγο θα έχουμε εξετάσεις β εξαμήνου και σε λίγους μήνες εισαγωγικές. Η παρέα που ήταν όλη η τάξη μαζί με την παρέα του κλασσικού μας, μετά από τρείς ανέμελες ημέρες επιστρέφει. Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν μας έδωσαν ένα αξέχαστο τελευταίο μήνα στο σχολείο.
Το λεωφορείο που μας ταξιδεύει είναι ένα αδιάφορο όχημα της γραμμής, μας πήγε όμως και μας επέστεψε μέσα σε εξαιρετική διάθεση χωρίς κανένα απολύτως σύννεφο ή συννεφάκι.
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
Από την τάξη του 71..
Η τάξη του 71 με τους κοντινούς ηλικιακά συμμαθητές μας όπως και η τάξη του 69 και του 72.
Η εκδρομή είναι με τον "Πορτοκαλί Ηλιο" γιά Υδρα, Σπέτσες. Στην φωτογραφία ο Γιάννης ο Λιάπης κι από πίσω ο Δημήτρης ο Παπαγγελόπουλος, τον μαθητή του Μπία που είναι κρεμασμένος δεν τον θυμάμαι..
Ας επιτρέψουν οι συμμαθητές του 70 μιά μικρή παρέκλιση...
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Η περιπατητική σχολή και η σχολή της έδρας..
Ας αφήσουμε λίγο τα σημερινά κι ας ξαναγυρίσουμε πίσω στα χρόνια "της αθωότητας" να δροσίσουμε λίγο το ζεστό Αυγουστιάτικο βράδυ.
Οι δύο διάδρομοι ανάμεσα στις σειρές των θρανίων περιορισμένου χώρου μιας και οι τσάντες των ανά δύο καθημένων ήταν παρκαρισμένες εκατέρωθεν στο μωσαϊκό περιορίζοντας δραματικά το χώρο και στερώντας τη δυνατότητα στη σχολή των «περιπατητικών» καθηγητών να διδάσκουν εν κινήσει. Πάντα είχαμε την απορία γιατί οι καθηγητές προτιμούσαν οι μισοί να διδάσκουν από έδρας και μια ικανή μερίδα να διδάσκει περπατώντας είτε μπροστά από τα πρώτα θρανία είτε ανάμεσα στους διαδρόμους. Στην πρώτη περίπτωση ο καθηγητής που παρκάριζε στην έδρα έχανε την ευκαιρία να παίρνει χαμπάρι τι γίνεται στο μικρόκοσμο της τάξης από την άλλη όμως είχε την αίγλη του γενικού εποπτεύοντος που κρατούσε την απόσταση ασφαλείας από το κοινό. Ο Κορώνης απ’ ότι θυμάμαι δεν είχε σηκωθεί ποτέ από την έδρα ιδιαίτερα τα απογεύματα όταν «ήρχετο μεμεστωμένος οίνου» με διάθεση ύπνου παρά για να σηκωθεί μεσημεριάτικα και να κόβει βόλτες. Ιδιαίτερα αν είχε προηγηθεί και ένας καλός πατσάς στο ταβερνάκι των κοπανατζήδων τότε εκτός από το παρκάρισμα στην έδρα και το μισόκλειστο βλέμμα επέβαλε άκρα του τάφου σιωπή επ’ ωφελεία όλης της τάξης. Η κυρία Ξένου ίσως ήταν της σχολής της έδρας όμως η τρύπα μπροστά στο γραφείο δεν επέτρεπε για πολλή ώρα να παραμείνει εκεί κι έτσι την περισσότερη ώρα έκανε μάθημα μπροστά από τα θρανία κρατώντας μια διακριτική απόσταση από το κοινό της. Η αλήθεια είναι πως με το πέρασμα του χρόνου βαρεθήκαμε και τα Γαλλικά και την συμπαθή μας καθηγήτρια.
Η αγαπητή μας Καραγεώργη συνήθιζε να μοιράζει το χρόνο της στην τάξη, στην έδρα όπου είχε το ίδιο πρόβλημα με την προαναφερθείσα κυρία Ξένου αλλά πάντα εύρισκε τρόπο να αποφεύγει τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινού που την παρακολουθούσε, και στους διαδρόμους όπου με τον αέρα της πολύχρονης γνωριμίας μας δεν την ενοχλούσαν τα σαχλά των μαθητών της και δεν έχανε την ευκαιρία να προσφέρει και καμιά σφαλιάρα όταν η περίπτωση το απαιτούσε.
Ο κύριος Μαλαξιανάκης ουδέποτε καθόταν στην έδρα. Αεικίνητος και πάντα έτοιμος, ένας πραγματικός πρόσκοπος, εκινείτο μπροστά απ΄τα θρανία και σπανιότερα στους διαδρόμους. Δεν τον ενδιέφερε τι συμβαίνει στο μικρόκοσμό μας αρκεί ο Λευτέρης με τον Κουλαϊδή να ήθελαν να πουν το παρακάτω μάθημα.
Οι δυό τους έλεγαν πάντα το παρακάτω μάθημα και έτσι ο αγαπητός Μαλαξιανάκης είχε εξασφαλισμένη την καθημερινή παράδοση. Σε ανταπόδοση, όταν γράφαμε οι υπόλοιποι πρόχειρο διαγώνισμα, εκείνοι χωρίς να ρωτήσουν έβγαινα από την τάξη και πήγαιναν στην αυλή για να φάει ο Λευτέρης το γνωστό σάντουιτς της κυρίας Άννας, και επανέκαμπταν την επόμενη ώρα. Βαθιές οι ρίζες της διαπλοκής αγαπητοί συμμαθητές από τα χρόνια εκείνα…
Μια φορά λοιπόν όπως διηγείται ο Λευτέρης αρνήθηκαν να πουν το παρακάτω μάθημα κάνοντας τη μικρή τους επανάσταση, εκ του ασφαλούς μάλιστα επειδή δεύτερο εξάμηνο είχαν εξασφαλίσει το βαθμό και τι τους ένοιαζε. Ο καημένος ο καθηγητής έμοιαζε σα να κατάπιε κάποιο απ’ τα οξέα που παρασκεύαζε στο εργαστήριο, βολεύτηκε για το παρακάτω με κάποιον δεύτερης διαλογής και περίμενε. Η ευκαιρία του δόθηκε την επόμενη που έβαλε διαγώνισμα. Οι δυό τους λοιπόν σηκώθηκαν σοβαροί σοβαροί παρέλαβαν το ψωμί της κυρίας Άννας και πήραν το δρόμο για το προαύλιο. Φευ! ο κύριος Μαλαξιανάκης τους ερωτά για πού το έβαλαν, εκείνοι έκπληκτοι δεν περίμεναν τέτοια ερώτηση. Παίρνοντας λοιπόν θριαμβευτική ρεβάνς τους υποχρέωσε να κάτσουν να γράψουν διαγώνισμα κανονικά μαζί με εμάς τους υπόλοιπους. Η διαπλοκή έχει και τους κανόνες της!!
Ο πιο χαρακτηριστικός περιπατητής ήταν ο Μαρκατος. Σαλτάριζε με το σφρίγος της νιότης του και με την ικανότητα που σου δίνει η ενασχόληση με το καράτε, από την έδρα , καθότι νέος και ασχολούμενος με πολεμικές τέχνες και μάλιστα και θεολόγος είναι ένα εξαιρετικά καλό μίγμα. Περιόδευε στους διαδρόμους παραδίδοντας μάθημα και ερωτώντας τους ατυχείς μαθητές που έβλεπε μπροστά του και καθιστούσε δυσχερή έως αδύνατη την ενασχόληση με ναυμαχίες τελίτσες κρεμάλα ή διάβασμα για την άλλη μέρα και ζηλεύαμε το Τζώνη που καθόταν έξω και έτρωγε την τυρόπιτά του.
Η κυρία Βενετσάνου συνήθιζε να παραδίδει από έδρας, αυτή ίσως δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την τρύπα της έδρας και τα συνεπακόλουθα, και είχε συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι μιλούσε σε μια πολιτισμένη ομάδα νέων ανθρώπων. Όταν ήθελε να δώσει έμφαση ακολουθούσε κι αυτή τις γνωστές διαδρομές, και σε μια τέτοια ευκαιρία μας αποκάλυψε πως δεν πρόκειται κανείς να μείνει στο μάθημα που μας δίδασκε στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, αποσπώντας την επιδοκιμασία των περισσοτέρων με τη μορφή θερμού χειροκροτήματος, επευφημιών και πέταγμα των τσαντών (του διπλανού μας) στον αέρα. Μερικοί σκέφτηκαν να τη σηκώσουμε στα χέρια…
Ο άρχοντας όμως της έδρας δεν ήταν άλλος από τον Πρίαμο. Ο συμπαθέστατος αυτός δάσκαλος επιχειρούσε με κάθε τρόπο να μας κάνει κοινωνούς του δράματος «της Αντιγονούλας και του Πολυνεικούλη» . Εμείς μη μπορώντας να τον ξεκολλήσουμε απ’ την έδρα, σκεφτόμασταν πως θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε στο έργο του. Τότε επινοήθηκε η τριμμένη κιμωλία στην έδρα όπου τη σκούπιζε με το μανίκι από το κοστούμι του.
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Κολοχτυπομακαρονάδες;;;;
Από ότι διακρίνει κανείς παρατηρώντας με προσοχή τις φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή της σελίδας, μιά αντιπροσωπευτική ομάδα της τάξης μας (όχι τυχαία ομάδα), επιδίδεται σε ένα αγώνα επικράτησης, με αξιόλογους αντιπάλους, και έπαθλο κάποιο είδος μακαρονάδας!!!!
Πιστεύουμε οτι οι δικοί μας βγήκαν νικητές αν κρίνουμε απο την επιμονή του Κωσ.Κων, το ανύπαρκτο περιεχόμενο της κατσαρόλας, το γεμάτο σιγουριά βλέμμα του Ηλία με το πηρούνι στο χέρι και το χορτάτο στυλ του Βασιλείου.
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Παρά κάτι....
Ας χαρούμε λίγο τη συντροφιά του καλοκαιριού με καλό κρασάκι, μερικές εκλεκτές γεύσεις, με καλή νοσταλγική μουσική της δικιάς μας εποχής, που μας συντρόφευε σε κάθε μας αναζήτηση κι ας κάτσουμε συντροφιά να πούμε αστείες ιστορίες να μιλήσουμε για το αύριο που είναι ταυτόσημο με τα παιδιά μας κι ας αφήσουμε κάθε άλλη σκέψη να χαθεί στο απαλό μελτέμι που μας δροσίζει. Μάθαμε να σκεφτόμαστε, μάθαμε να κρατάμε τις σκέψεις που μας βοηθάνε, μάθαμε τέλος να διώχνουμε όλα εκείνα που περισσεύουν. Αυτό ίσως είναι το δώρο της ηλικίας μας που έρχεται και ισορροπεί κάπως όσα καλά ή λιγότερο καλά μαζεύονται.
Χρόνια πολλά φίλε Θόδωρε Δικόνιμε που μπαίνεις στη λέσχη των παρά κάτι εξήντα…
Νομίζω πως είναι μια καλή στάση σε μια εξίσου καλή διαδρομή, και όταν μάλιστα η στάση αυτή είναι στην Αμοργό παρέα με τον Κώστα.
Φίλοι μας λίγο ακόμη Αιγαίο πριν το φθινόπωρο το κάνει ανάμνηση…
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Που είμαστε κύριοι....
Η άνοιξη φέτος ξεκίνησε με τις καλύτερες υποσχέσεις για την τάξη μας. Έγιναν όμως αρκετά που μας έφεραν σε μια νέα αρχή. Οι προσωπικές μας ιστορίες είχαν διαφορετικές εξελίξεις και αποτελέσματα. Όταν επιστρέψουμε θα μιλήσουμε για όλα.
Θα θέλαμε όλοι κατ' αρχή να ευχηθούμε στον νεαρό Άρη να είναι πάντα γερός και να πολεμάει στη ζωή όπως πολέμησε γενναία και αποτελεσματικά λίγο καιρό πριν. Στους δε γονείς του ότι είμαστε όλοι πλάι τους, και θα συνεχίσουμε.
Στον καλό μας φίλο τον Καλόσσακα που «απολαμβάνει» το χειμώνα στις Βρυξέλλες, θα είμαστε εδώ και θα του κρατάμε συντροφιά με τις ιστορίες μας.
Ο Μούτσιος πιστός στην παρέα κινδυνεύει να χάσει το πλοίο για την πανέμορφη Θάσο, όμως θα του κλείσουμε εισιτήριο για τη φθινοπωρινή μας συνάντηση, που θα οργανώσει φέτος ο Ναύαρχος.
Ο Γιαννάκης ο Λαδάς στα Σύβοτα απολαμβάνει τις ακρογιαλιές του Ιονίου, κάπου κοντά πρέπει να είναι κι ο Νίκος ο Σταυρόπουλος.
Ο καλός μας συμμαθητής ο Λευτέρης ετοιμάζεται για την Άνδρο όπου θα περάσει τον δεκαπενταύγουστο.
Ο Θοδωρής δεν χρειάζεται να πούμε που βρίσκεται, το μόνο που χρειάζεται να πούμε είναι ότι έχει μόνο τηλέφωνο και όχι πρόσβαση στη σελίδα. Γι αυτό μην τον βρίζετε.
Ο Σφέτσος τον τρώνε τα κουνούπια που κουβαλάνε και ένα μυστήριο ιό του Νείλου εκεί στη Νέα Μάκρη.
Ο Φάνης ο Μακρής απολαμβάνει την Ιστιαία του. Έτσι είναι οι τυχεροί εκπαιδευτικοί.
Ο Αντωνάκης ο Αθανασόπουλος συνεχίζει να ψαρεύει στην Κυπαρισσία.
Ο Ναύαρχος με τον Κωνσταντόπουλο κατεβάζουν τις μισές κάτω εκεί στις παραλίες της Μεσσηνίας.
Ο καπταν Κώστας Παπαγιαννίδης κατά Μεγάλο Πεύκο ακούστηκε..
Ο Ηλίας δεν μας πληροφόρησε που θα βρίσκεται, κι έτσι δεν θα τον συναντήσουμε φέτος.
Ο Λιάπης ετοιμάζεται νε επιστρέψει εις την βάση του διότι κάποιος πρέπει να κάτσει πίσω, νέοι άνθρωποι είμαστε δεν ξέρει κανείς τι γίνεται.
Κι άλλοι φίλοι και συμμαθητές περιφέρονται ανά την επικράτεια θα μάθουμε όμως κι άλλα και θα τα ανακοινώσουμε..
Αν κάποιος δει τον Κοψίδη ας του δώσει χαιρετίσματα.
Οι κλασσικοί μας ευρίσκονται ο Καρδαρέλλης στην Αθήνα κι ο Βαγγέλης στην Κόρινθο, ο Αχιλλέας πρέπει να δώσει αναφορά.
Είναι ωραία και στον Κορινθιακό κύριοι..
Είναι ωραία και στον Κορινθιακό κύριοι..
Ξεχάσαμε να πούμε ότι ο Βασίλης ο Κουλαϊδής λιώνει ο ταλαίπωρος στην πρωτεύουσα αφού έχει αναλάβει πολύ σοβαρά καθήκοντα και οι μόνες του διακοπές απ’ ότι πληροφορούμαστε είναι στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτός τουλάχιστον κάνει σοβαρή δουλειά όχι σαν εμάς τους υπόλοιπους που σπαταλάμε τον καιρό μας στις παραλίες και στα ταβερνάκια…
Ο Νταλαχάνης που βρίσκεται;;
Θα έπρεπε επίσης και μερικοί , με τη θέλησή τους, απόντες να εμφανιστούν κάποια στιγμή..
Ο Νταλαχάνης που βρίσκεται;;
Θα έπρεπε επίσης και μερικοί , με τη θέλησή τους, απόντες να εμφανιστούν κάποια στιγμή..
Και πάνω στην αναμπουμπούλα φεύγει κι ο Σωτήρης..
Εχει πανσέληνο απόψε και θα είναι ωραία.....
Εχει πανσέληνο απόψε και θα είναι ωραία.....
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Νόμιζες θα σε ξεχνάγαμε εεεε!!!
Σήμερα όλα τα "μπλοκ" πανηγυρίζουν, σήμερα το Εκτο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (γιά όσο ήταν αρρένων...) εορτάζει, σήμερα ο Σωτήρης ο δικός μας ο Σωτήρης ο "επίτιμος" κερνάει γλυκά μιάς και είναι η ονομαστική του γιορτή, σήμερα νομίζει ότι γλύτωσε τα κεράσματα, "κούνια που τον κούναγε" , σήμερα θα πάμε εκκλησιασμό στον Αη Γιάννη στη Βουλιαγμένης, και θα μας συνοδεύει η Βενετσάνου κι η Καραγιώργη, (κι οι δυό τους θύματα τροχαίου, τι σύμπτωση!!), σήμερα θα αναφωνήσουμε όλοι " Χρόνια Πολλά καλέ μας φίλε Σωτήρη" έχεις την αγάπη όλων μας και ευχόμαστε στην οικογένειά σου και σε σένα προσωπικά όλες οι επιλογές σου να έχουν το προσδοκώμενο ευτυχές αποτέλεσμα.
Η τάξη του 1970
Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
Απολογισμός.....
Αρκετός καιρός πέρασε από τότε που μαζευτήκαμε στην Ερμούπολη, συμμαθητές της τάξης του 1970, για να βρεθούμε φίλοι κι αγαπημένοι κοντά στους φίλους μας. Η εικόνα του Σαββατιάτικου εκείνου απογεύματος μας δείχνει όλους μαζί, δείχνει την τάξη μας. Ισως ήρθε η ώρα να κουβεντιάσουμε για μερικά πράγματα με ειλικρίνια και θάρρος.
Οτι ήμασταν συμμαθητές δεν αλλάζει, το ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε και φίλοι είναι στο χέρι μας και μόνο!!!!
Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
Η πρώτη «κλασσική» σύσκεψη.
Η πρώτη «κλασσική» σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προάλλες σε καφετέρια του Κουκακίου. Παρόντες (από αριστερά προς τα δεξιά) Τάκης Τσέρτος, Βαγγέλης Σπινθάκης, Αχιλλέας Μακρόπουλος, Νάκης Σπηλιώτης. Δεν τα κατάφεραν να είναι μαζί μας ο Θόδωρος Πανταζόπουλος και ο Μιχάλης Χαντάς.
Ανταλλάξαμε τα δικά μας νέα και μάθαμε τα νέα άλλων συμμαθητών που γνωρίζουμε.
Καταλήξαμε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Όλοι οι παλιοί κλασσικοί που θυμόμαστε και ξέρουμε νέα τους, έχουν πετύχει πολλά στη ζωή τους και μάλιστα (και αυτό είναι το σημαντικότερο) σε αντίθεση με όσα έδειχνε η σχολική τους επιμέλεια και επίδοση.
Θυμηθήκαμε συμμαθητές που έμεναν μετεξεταστέοι, (ένας μάλιστα πολύ γνωστός σε όλους μας κάθε χρόνο), άλλους που έμεναν από απουσίες κλπ κλπ, αλλά αυτά δεν τους εμπόδισαν να είναι σήμερα επιτυχημένοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες. Τι θα έλεγαν σήμερα για αυτούς η Καραγιώργη, ο κουλός, ο Κορώνης και άλλοι καθηγητές μας άραγε? Αυτό η διαπίστωση βεβαίως έχει πολύ ενδιαφέρον για συζήτηση και αξιολόγηση την οποία προτείνω να ανοίξουμε στο ιστολόγιό μας.
Τέλοσπάντων στη σύσκεψή μας αποφασίστηκε η σύγκληση «κλασσικού συνεδρίου» αρχές Οκτωβρίου.
Ανά τον κόσμο κλασσικοί του 1970 του ηρωικού ΣΤ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, αναμείνατε σχετική ειδοποίηση.
Ευ. Σπινθάκης
Ανταλλάξαμε τα δικά μας νέα και μάθαμε τα νέα άλλων συμμαθητών που γνωρίζουμε.
Καταλήξαμε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Όλοι οι παλιοί κλασσικοί που θυμόμαστε και ξέρουμε νέα τους, έχουν πετύχει πολλά στη ζωή τους και μάλιστα (και αυτό είναι το σημαντικότερο) σε αντίθεση με όσα έδειχνε η σχολική τους επιμέλεια και επίδοση.
Θυμηθήκαμε συμμαθητές που έμεναν μετεξεταστέοι, (ένας μάλιστα πολύ γνωστός σε όλους μας κάθε χρόνο), άλλους που έμεναν από απουσίες κλπ κλπ, αλλά αυτά δεν τους εμπόδισαν να είναι σήμερα επιτυχημένοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες. Τι θα έλεγαν σήμερα για αυτούς η Καραγιώργη, ο κουλός, ο Κορώνης και άλλοι καθηγητές μας άραγε? Αυτό η διαπίστωση βεβαίως έχει πολύ ενδιαφέρον για συζήτηση και αξιολόγηση την οποία προτείνω να ανοίξουμε στο ιστολόγιό μας.
Τέλοσπάντων στη σύσκεψή μας αποφασίστηκε η σύγκληση «κλασσικού συνεδρίου» αρχές Οκτωβρίου.
Ανά τον κόσμο κλασσικοί του 1970 του ηρωικού ΣΤ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, αναμείνατε σχετική ειδοποίηση.
Ευ. Σπινθάκης
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011
Ιδού λοιπόν...
Η γνωστή αυτή φιγούρα των γυμνασιακών μας χρόνων τοποθετήθηκε στο πάνθεο των καθηγητών μας που μας συντρόφεψαν στο ταξίδι της γνώσης, και στα πολλά ακόμα διαφορετικά ταξίδια της εφηβείας μας. Ηρθε λοιπόν η ώρα να πάρει τη θέση της στο blog μας. Η ανεύρεση της φωτογραφίας είναι από τη σελίδα του 72 και το κουίζ είχε τεθεί από τον ειδικό στα κουίζ Γ. Κουνενή. Παρατηρήστε με προσοχή και σχολιάστε πάντοτε με καλή διάθεση.
Ας αρχίσουμε τις διακοπές μας με ένα μικρό ταξίδι αναμνήσεων......
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011
Χρόνια πολλά..
Στον καλό μας συμμαθητή και φίλο Ηλία Καπομπασόπουλο, για την σημερινή ονομαστική γιορτή του, η τάξη εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Καλοκαίρι..
Αφήνουμε πίσω όλα όσα ζήσαμε τον τελευταίο μήνα και προχωράμε. Ενας μήνας γεμάτος γεγονότα, τον απολογισμό των οποίων θα κάνουμε τις μέρες που θα έρθουν. Κι έχουμε πολλά να πούμε. Εκτός από τις επιμέρους επαφές ενημερώστε το blog γιά τα καλοκαιρινά σχέδια έτσι ώστε αν συμπέσουμε να του δώσουμε να καταλάβει.
Ολοι το χρειαζόμαστε!!!
Καλό καλοκαίρι σε όλους από τα βάθη της καρδιάς του blog.....
γιατί το δικό μας blog έχει καρδιά!!!
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Γιά τη μητέρα μου..
Αγαπητοί συμμαθητές και φίλοι, σήμερα το μεσημέρι η μητέρα μου ξεκίνησε το τελευταίο, το αιώνιο ταξίδι της.
Σας ευχαριστώ όλους γιά τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον που δείξατε το διάστημα που έδινε την άνιση μάχη της. Με την οικογένειά μου και σας ποτέ δεν αισθάνθηκα μόνος.
Λιάπης Αποστόλης
Σας ευχαριστώ όλους γιά τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον που δείξατε το διάστημα που έδινε την άνιση μάχη της. Με την οικογένειά μου και σας ποτέ δεν αισθάνθηκα μόνος.
Λιάπης Αποστόλης
Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
Κυριακή 10 Ιουλίου 2011
Τo δεύτερο της ζωής μου ταξίδιον!
Πάνε 30 χρόνια που δεν συμμετέχω σε κομματικές, συνδικαλιστικές ή επετειακές διαδηλώσεις.
Η συγκέντρωση της Τετάρτης 29 Ιουνίου στο Σύνταγμα δεν ήταν τίποτε από αυτά. Σκέφτομαι και γράφω σήμερα για τις εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα αγγίγματα εκείνης της μέρας. Κατέβηκα με τον Γιάννη κρατώντας πλακάτ που μεταξύ άλλων είχε και τις λέξεις ύβρις, νέμεσις, αξιοπρέπεια.
Φτάνουμε το πρωί στις 8, ησυχία στην πλατεία, πολλοί αγουροξυπνημένοι, μερικοί κοιμούνται ακόμη, στην γραμματεία μας υποδέχονται χαμογελαστοί. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να έχω και εγώ μάσκα, μια κυρία από δίπλα μου χαρίζει μια από αυτές των οδοντιάτρων λέγοντας «πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον». Ένα ρουμανικό κανάλι ζητά απαντήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, Στην Ρουμανία τους λένε πως το ΔΝΤ είναι και για αυτούς η μοναδική λύση. Βρίσκομαι να συζητώ με δύο τουρκοκύπριες, η παρουσία των τούρκων από την Ανατόλια στην κατεχόμενη Κύπρο τις τρομάζει, όσο τρομάζει και τους ελληνοκύπριους. Προτιμούν να ζήσουν με τους ελληνοκύπριους.
Αργότερα μαθαίνω ότι εκτός από την μάσκα θα φανεί χρήσιμο και το μαλλόξ, ως αντίδοτο στα δακρυγόνα. Αμέσως ο Χρήστος μου δίνει ένα από τα δικά του, μαζί με τις σχετικές οδηγίες. Αλείφουμε όλοι τα πρόσωπα.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Κάθε που πέφτουν δακρυγόνα χρειάζεσαι νέα δόση. Αυτή προσφέρεται αμέσως από νεαρούς εθελοντές που κυκλοφορούν στο πλήθος κρατώντας ψηλά ένα πλαστικό ψεκαστήρι σαν κι αυτά που ραντίζουν τα λουλούδια, γεμάτο με το γαλακτερό υγρό. Μόλις δουν κάποιον να πνίγεται από τα δακρυγόνα, τρέχουν και τον ψεκάζουν με το θαυματουργό υγρό – προσφορά της Ένωσης Φαρμακοποιών Πειραιά, όπως μας θυμίζουν τα μεγάφωνα. Το δακρυγόνο καίει το πρόσωπο και την ανάσα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τρέξεις.
Βρίσκομαι με τον Γιώργο στην Ερμού, ο κόσμος υποχωρεί στα δακρυγόνα αλλά επανέρχεται αμέσως γιατί, όπως φωνάζει ένας της ομάδας ψυχραιμίας από την ντουντούκα, «είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας». Δεν φεύγει κανείς. Κάτω από το υπουργείο στην οδό Νίκης στέκει μια διμοιρία ΜΑΤ. Μπροστά της βρίσκεται η ομάδα ψυχραιμίας που αποθαρρύνει τους διαδηλωτές να στραφούν εναντίον της. Με την διμοιρία αυτή υπάρχει άτυπη εκεχειρία. Αν μας χτυπήσει, θα βρεθούμε μεταξύ 2 πυρών. Μια στιγμή κάποιος νεαρός εκσφενδονίζει εναντίον τους ένα μπουκάλι νερό. Ένας μεσήλικας δίπλα του κάνει παρατήρηση. Ο νεαρός εξαγριωμένος στρέφεται απειλητικά εναντίον του «Εσύ μου στέρησες το μέλλον μου». Οι ψύχραιμοι τον απομακρύνουν. «Μην πλακωθούμε μεταξύ μας παιδιά!».
Αποφασίζουμε με τον Γιώργο να κατευθυνθούμε στην Αμαλίας, ευελπιστώντας πως η δροσιά του κήπου θα κάνει την ατμόσφαιρα λιγότερο βαριά. Ο Γιώργος κρατά κάμερα. Μας πλησιάζει μια μικροκαμωμένη γυναίκα, λέει στον Γιώργο «έλα να τραβήξεις με την κάμερα», κατευθύνεται στην αλυσίδα των ΜΑΤ και απαιτεί «αφήστε με να περάσω απέναντι, δεν μπορείτε να μας κρατάτε αποκλεισμένους», οι αστυνομικοί θηρία, πάνοπλοι μπροστά της αλλά αμήχανοι, τα χρειάζονται μπροστά σε αυτό το μικροκαμωμένο και αποφασισμένο πλάσμα. Μαζεύεται και άλλος κόσμος, σε λίγο η αλυσίδα σπάει, τα ΜΑΤ αποχωρούν και ενωνόμαστε με τους απέναντι μέσα από ιαχές. Δεν συγκράτησα το πρόσωπο της γυναίκας, φορούσε και αυτή μάσκα. Ο Γιώργος καταγράφει όλη τη σκηνή.
Η εμφάνιση των ανθρώπων δίπλα μας φαντάζει σουρρεαλιστική. Κάποιοι φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες, άλλοι μάσκες θαλάσσης, μαντήλια, οι περισσότεροι είναι πασπαλισμένοι ασπριδεροί με το μαλλόξ, που είναι το καλλυντικό που φοριέται στις διαδηλώσεις. Παίρνω απανωτά τηλέφωνα τον Άρη, τα ΜΑΤ τους έχουν αποκλείσει και από τις 2 μεριές και τους ψεκάζουν συνεχώς, μπαίνουν στα καταστήματα, δεν υπάρχει διαφυγή.
Το μέτωπο στην Αμαλίας έχει ηρεμήσει, ακούγονται όμως κρότοι από την άλλη μεριά. Κάποιος κάνει τον γύρο θριάμβου στην πλατεία με μια ελληνική σημαία, το πλήθος ενθουσιάζεται. Κατεβαίνω στο μετρό, η ατμόσφαιρα βαριά, παρέες – παρέες εξουθενωμένων με κόκκινα μάτια πλημμυρίζουν τον χώρο.
Πέφτω πάνω στην Έφη, τους χτύπησαν λέει αλύπητα στην Πανεπιστημίου, με συμβουλεύει να αποφύγω να εγκλωβιστώ στην πλατεία γιατί η αστυνομία έχει αγριέψει πολύ και χτυπά αδιακρίτως. Μου δίνει λίγο μαλλόξ και χωρίζουμε. Αστραπιαία περνά από το μυαλό μου η εικόνα της μάνας μου. Στην έξοδο του μετρό προς την πλατεία γίνονται συγκρούσεις. Επιστρέφω στην Αμαλίας. Επικρατεί ηρεμία εδώ, είμαστε δίπλα στην αλυσίδα των ΜΑΤ. Ακούω σπασίματα, κάποιος με φάτσα εργάτη κρατά μια βαριοπούλα και σπάει τα πλακάκια του πεζοδρομίου για πολεμοφόδια κοντά στο ξενοδοχείο Αμαλία. Του κάνουν παρατήρηση οι πιο μεγάλοι, οι νεώτεροι τον υπερασπίζονται, μιλούν για επαναστατική βία, «να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να μας βαράνε». Παίρνω το μέρος των μεγαλύτερων. Θυμάμαι ότι έχω ξανακάνει αυτή τη συζήτηση, εκείνες τις μέρες του σκληρού Νοέμβρη του ’73. Τότε ήμουν με την αντίθετη πλευρά. Έχουν εντωμεταξύ περάσει 38 χρόνια από πάνω μου!
Περιγράφω την εξής σκηνή που επαναλήφθηκε πολλές φορές στην Αμαλίας.
Η αστυνομία πετά δακρυγόνα, ο κόσμος αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος, αμέσως οι ψύχραιμοι γυρίζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σηκώνουν τα χέρια ψηλά φωνάζοντας «Όπα, ήρεμα, δεν τρέχουμε, μην πατηθούμε μεταξύ μας». Ο κόσμος σταματά, ηρεμεί και σιγά σιγά ανακτά το χαμένο έδαφος. Η ψυχραιμία στο πλήθος είναι μεταδοτική, ακριβώς όπως ο πανικός. Κάποια στιγμή τα ΜΑΤ κάνουν κυκλωτική κίνηση, βγαίνουν από την Φιλελλήνων στην Αμαλίας και σαρώνουν τους αποκλεισμένους στο τμήμα της Αμαλίας ως το Σύνταγμα. Ξύλο και δακρυγόνα. Μόλις προλαβαίνω και διαφεύγω προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Καθόμαστε στα παγκάκια πίσω από το άγαλμα της χαμογελαστής Μελίνας, Υπάρχουν τουρίστες εδώ, τρώνε, πίνουν καφέ, ο μπουζουκτσής στην γωνία παίζει τα παιδιά του Πειραιά, ασφαλώς δεν θα χτυπήσουν τουρίστες.
Στην πύλη του Αδριανού ξεκινά ο πετροπόλεμος. Κάποτε τα ΜΑΤ επελαύνουν, φτάνουν στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πετάνε δακρυγόνα στα εστιατόρια, οι τουρίστες τρέχουν αλαφιασμένοι να μπουν μέσα. Λάθος η αρχική μας εκτίμηση, χτυπούν αδιακρίτως και τους τουρίστες. Βρισκόμαστε πια μπροστά στο μουσείο. Ακούμε από μακριά μουγκρητό μηχανών να πλησιάζει. Καμιά τριανταριά μηχανάκια με μαυροφορεμένους αστυνομικούς διασχίζουν τον δρόμο, κάνουν ένα κύκλο, απομακρύνονται και επιστρέφουν μαρσάροντας και πετώντας δακρυγόνα ακόμη και μέσα στο μετρό, Κατηφορίζουμε ήσυχα στις σκάλες με τις γνωστές ψύχραιμες φωνές «ήρεμα – ήρεμα».
Έχει πάει ή ώρα 9, είμαι 13 ώρες στο δρόμο με ένα μπουκάλι νερό, το μέτωπό μου καίει, νηστικός, σαν να έχω καταπιεί χλωρίνη, όπως λέει και ο Χρήστος. Δεν αισθάνομαι κούραση, δεν πεινάω. Ήμουν τόσες ώρες δίπλα σε αγνώστους αλλά αισθάνομαι οικεία. Μιλάμε πολύ, βοηθάμε όπου μπορούμε, εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον. Δεν βλέπω μόνο αγανακτισμένους, περισσότερο βλέπω ανθρώπους αποφασισμένους να βγουν στην κοινωνία και να μιλήσουν, να πουν «φτάνει πια». Διάφορετικοί άνθρωποι, όχι οι συνήθεις των διαδηλώσεων, αλλά νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, φρικιά και καθωσπρέπει κυρίες, νοικοκυρές και εργάτες. Αυτή την ατμόσφαιρα που είχα ζήσει και τον Νοέμβρη του ’73 στο πρώτο ταξίδι, βίωσα και σήμερα στο δεύτερο ταξίδι. Δεν είμαι σίγουρος πια για το «πραγματικό νόημα» του Πολυτεχνείου. Η κουβέντα που πέταξε ο νεαρός στην οδό Νίκης στον συνομήλικό μου με στοιχειώνει… Είμαι σίγουρος μόνο για τα συναισθήματα.
Δεν ξέρω τι θα γίνει με το μνημόνιο, εύχομαι μόνο το επόμενο ταξίδι να μην χρειαστεί να γίνει και πάλι σε συνθήκες σύγκρουσης. Μπορούμε άραγε να οργανωθούμε για να ζήσουμε ως κοινωνία, ως πρόσωπα όπως ζήσαμε αυτή την Τετάρτη ο ένας για τον άλλον; Αυτή την ευχή κάνω στον εαυτό μου και σε όλους τους γνωστούς και αγνώστους που συνάντησα αυτές τις 13 ώρες.
Ξημερώματα 30 Ιουνίου 2011.
Μπαίνω στα 60 σήμερα, το δώρο μου το πήρα χτες.
Ευχαριστώ.
Ευάγγελος Σπινθάκης
Η συγκέντρωση της Τετάρτης 29 Ιουνίου στο Σύνταγμα δεν ήταν τίποτε από αυτά. Σκέφτομαι και γράφω σήμερα για τις εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα αγγίγματα εκείνης της μέρας. Κατέβηκα με τον Γιάννη κρατώντας πλακάτ που μεταξύ άλλων είχε και τις λέξεις ύβρις, νέμεσις, αξιοπρέπεια.
Φτάνουμε το πρωί στις 8, ησυχία στην πλατεία, πολλοί αγουροξυπνημένοι, μερικοί κοιμούνται ακόμη, στην γραμματεία μας υποδέχονται χαμογελαστοί. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να έχω και εγώ μάσκα, μια κυρία από δίπλα μου χαρίζει μια από αυτές των οδοντιάτρων λέγοντας «πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον». Ένα ρουμανικό κανάλι ζητά απαντήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, Στην Ρουμανία τους λένε πως το ΔΝΤ είναι και για αυτούς η μοναδική λύση. Βρίσκομαι να συζητώ με δύο τουρκοκύπριες, η παρουσία των τούρκων από την Ανατόλια στην κατεχόμενη Κύπρο τις τρομάζει, όσο τρομάζει και τους ελληνοκύπριους. Προτιμούν να ζήσουν με τους ελληνοκύπριους.
Αργότερα μαθαίνω ότι εκτός από την μάσκα θα φανεί χρήσιμο και το μαλλόξ, ως αντίδοτο στα δακρυγόνα. Αμέσως ο Χρήστος μου δίνει ένα από τα δικά του, μαζί με τις σχετικές οδηγίες. Αλείφουμε όλοι τα πρόσωπα.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Κάθε που πέφτουν δακρυγόνα χρειάζεσαι νέα δόση. Αυτή προσφέρεται αμέσως από νεαρούς εθελοντές που κυκλοφορούν στο πλήθος κρατώντας ψηλά ένα πλαστικό ψεκαστήρι σαν κι αυτά που ραντίζουν τα λουλούδια, γεμάτο με το γαλακτερό υγρό. Μόλις δουν κάποιον να πνίγεται από τα δακρυγόνα, τρέχουν και τον ψεκάζουν με το θαυματουργό υγρό – προσφορά της Ένωσης Φαρμακοποιών Πειραιά, όπως μας θυμίζουν τα μεγάφωνα. Το δακρυγόνο καίει το πρόσωπο και την ανάσα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τρέξεις.
Βρίσκομαι με τον Γιώργο στην Ερμού, ο κόσμος υποχωρεί στα δακρυγόνα αλλά επανέρχεται αμέσως γιατί, όπως φωνάζει ένας της ομάδας ψυχραιμίας από την ντουντούκα, «είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας». Δεν φεύγει κανείς. Κάτω από το υπουργείο στην οδό Νίκης στέκει μια διμοιρία ΜΑΤ. Μπροστά της βρίσκεται η ομάδα ψυχραιμίας που αποθαρρύνει τους διαδηλωτές να στραφούν εναντίον της. Με την διμοιρία αυτή υπάρχει άτυπη εκεχειρία. Αν μας χτυπήσει, θα βρεθούμε μεταξύ 2 πυρών. Μια στιγμή κάποιος νεαρός εκσφενδονίζει εναντίον τους ένα μπουκάλι νερό. Ένας μεσήλικας δίπλα του κάνει παρατήρηση. Ο νεαρός εξαγριωμένος στρέφεται απειλητικά εναντίον του «Εσύ μου στέρησες το μέλλον μου». Οι ψύχραιμοι τον απομακρύνουν. «Μην πλακωθούμε μεταξύ μας παιδιά!».
Αποφασίζουμε με τον Γιώργο να κατευθυνθούμε στην Αμαλίας, ευελπιστώντας πως η δροσιά του κήπου θα κάνει την ατμόσφαιρα λιγότερο βαριά. Ο Γιώργος κρατά κάμερα. Μας πλησιάζει μια μικροκαμωμένη γυναίκα, λέει στον Γιώργο «έλα να τραβήξεις με την κάμερα», κατευθύνεται στην αλυσίδα των ΜΑΤ και απαιτεί «αφήστε με να περάσω απέναντι, δεν μπορείτε να μας κρατάτε αποκλεισμένους», οι αστυνομικοί θηρία, πάνοπλοι μπροστά της αλλά αμήχανοι, τα χρειάζονται μπροστά σε αυτό το μικροκαμωμένο και αποφασισμένο πλάσμα. Μαζεύεται και άλλος κόσμος, σε λίγο η αλυσίδα σπάει, τα ΜΑΤ αποχωρούν και ενωνόμαστε με τους απέναντι μέσα από ιαχές. Δεν συγκράτησα το πρόσωπο της γυναίκας, φορούσε και αυτή μάσκα. Ο Γιώργος καταγράφει όλη τη σκηνή.
Η εμφάνιση των ανθρώπων δίπλα μας φαντάζει σουρρεαλιστική. Κάποιοι φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες, άλλοι μάσκες θαλάσσης, μαντήλια, οι περισσότεροι είναι πασπαλισμένοι ασπριδεροί με το μαλλόξ, που είναι το καλλυντικό που φοριέται στις διαδηλώσεις. Παίρνω απανωτά τηλέφωνα τον Άρη, τα ΜΑΤ τους έχουν αποκλείσει και από τις 2 μεριές και τους ψεκάζουν συνεχώς, μπαίνουν στα καταστήματα, δεν υπάρχει διαφυγή.
Το μέτωπο στην Αμαλίας έχει ηρεμήσει, ακούγονται όμως κρότοι από την άλλη μεριά. Κάποιος κάνει τον γύρο θριάμβου στην πλατεία με μια ελληνική σημαία, το πλήθος ενθουσιάζεται. Κατεβαίνω στο μετρό, η ατμόσφαιρα βαριά, παρέες – παρέες εξουθενωμένων με κόκκινα μάτια πλημμυρίζουν τον χώρο.
Πέφτω πάνω στην Έφη, τους χτύπησαν λέει αλύπητα στην Πανεπιστημίου, με συμβουλεύει να αποφύγω να εγκλωβιστώ στην πλατεία γιατί η αστυνομία έχει αγριέψει πολύ και χτυπά αδιακρίτως. Μου δίνει λίγο μαλλόξ και χωρίζουμε. Αστραπιαία περνά από το μυαλό μου η εικόνα της μάνας μου. Στην έξοδο του μετρό προς την πλατεία γίνονται συγκρούσεις. Επιστρέφω στην Αμαλίας. Επικρατεί ηρεμία εδώ, είμαστε δίπλα στην αλυσίδα των ΜΑΤ. Ακούω σπασίματα, κάποιος με φάτσα εργάτη κρατά μια βαριοπούλα και σπάει τα πλακάκια του πεζοδρομίου για πολεμοφόδια κοντά στο ξενοδοχείο Αμαλία. Του κάνουν παρατήρηση οι πιο μεγάλοι, οι νεώτεροι τον υπερασπίζονται, μιλούν για επαναστατική βία, «να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να μας βαράνε». Παίρνω το μέρος των μεγαλύτερων. Θυμάμαι ότι έχω ξανακάνει αυτή τη συζήτηση, εκείνες τις μέρες του σκληρού Νοέμβρη του ’73. Τότε ήμουν με την αντίθετη πλευρά. Έχουν εντωμεταξύ περάσει 38 χρόνια από πάνω μου!
Περιγράφω την εξής σκηνή που επαναλήφθηκε πολλές φορές στην Αμαλίας.
Η αστυνομία πετά δακρυγόνα, ο κόσμος αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος, αμέσως οι ψύχραιμοι γυρίζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σηκώνουν τα χέρια ψηλά φωνάζοντας «Όπα, ήρεμα, δεν τρέχουμε, μην πατηθούμε μεταξύ μας». Ο κόσμος σταματά, ηρεμεί και σιγά σιγά ανακτά το χαμένο έδαφος. Η ψυχραιμία στο πλήθος είναι μεταδοτική, ακριβώς όπως ο πανικός. Κάποια στιγμή τα ΜΑΤ κάνουν κυκλωτική κίνηση, βγαίνουν από την Φιλελλήνων στην Αμαλίας και σαρώνουν τους αποκλεισμένους στο τμήμα της Αμαλίας ως το Σύνταγμα. Ξύλο και δακρυγόνα. Μόλις προλαβαίνω και διαφεύγω προς την Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Καθόμαστε στα παγκάκια πίσω από το άγαλμα της χαμογελαστής Μελίνας, Υπάρχουν τουρίστες εδώ, τρώνε, πίνουν καφέ, ο μπουζουκτσής στην γωνία παίζει τα παιδιά του Πειραιά, ασφαλώς δεν θα χτυπήσουν τουρίστες.
Στην πύλη του Αδριανού ξεκινά ο πετροπόλεμος. Κάποτε τα ΜΑΤ επελαύνουν, φτάνουν στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πετάνε δακρυγόνα στα εστιατόρια, οι τουρίστες τρέχουν αλαφιασμένοι να μπουν μέσα. Λάθος η αρχική μας εκτίμηση, χτυπούν αδιακρίτως και τους τουρίστες. Βρισκόμαστε πια μπροστά στο μουσείο. Ακούμε από μακριά μουγκρητό μηχανών να πλησιάζει. Καμιά τριανταριά μηχανάκια με μαυροφορεμένους αστυνομικούς διασχίζουν τον δρόμο, κάνουν ένα κύκλο, απομακρύνονται και επιστρέφουν μαρσάροντας και πετώντας δακρυγόνα ακόμη και μέσα στο μετρό, Κατηφορίζουμε ήσυχα στις σκάλες με τις γνωστές ψύχραιμες φωνές «ήρεμα – ήρεμα».
Έχει πάει ή ώρα 9, είμαι 13 ώρες στο δρόμο με ένα μπουκάλι νερό, το μέτωπό μου καίει, νηστικός, σαν να έχω καταπιεί χλωρίνη, όπως λέει και ο Χρήστος. Δεν αισθάνομαι κούραση, δεν πεινάω. Ήμουν τόσες ώρες δίπλα σε αγνώστους αλλά αισθάνομαι οικεία. Μιλάμε πολύ, βοηθάμε όπου μπορούμε, εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον. Δεν βλέπω μόνο αγανακτισμένους, περισσότερο βλέπω ανθρώπους αποφασισμένους να βγουν στην κοινωνία και να μιλήσουν, να πουν «φτάνει πια». Διάφορετικοί άνθρωποι, όχι οι συνήθεις των διαδηλώσεων, αλλά νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, φρικιά και καθωσπρέπει κυρίες, νοικοκυρές και εργάτες. Αυτή την ατμόσφαιρα που είχα ζήσει και τον Νοέμβρη του ’73 στο πρώτο ταξίδι, βίωσα και σήμερα στο δεύτερο ταξίδι. Δεν είμαι σίγουρος πια για το «πραγματικό νόημα» του Πολυτεχνείου. Η κουβέντα που πέταξε ο νεαρός στην οδό Νίκης στον συνομήλικό μου με στοιχειώνει… Είμαι σίγουρος μόνο για τα συναισθήματα.
Δεν ξέρω τι θα γίνει με το μνημόνιο, εύχομαι μόνο το επόμενο ταξίδι να μην χρειαστεί να γίνει και πάλι σε συνθήκες σύγκρουσης. Μπορούμε άραγε να οργανωθούμε για να ζήσουμε ως κοινωνία, ως πρόσωπα όπως ζήσαμε αυτή την Τετάρτη ο ένας για τον άλλον; Αυτή την ευχή κάνω στον εαυτό μου και σε όλους τους γνωστούς και αγνώστους που συνάντησα αυτές τις 13 ώρες.
Ξημερώματα 30 Ιουνίου 2011.
Μπαίνω στα 60 σήμερα, το δώρο μου το πήρα χτες.
Ευχαριστώ.
Ευάγγελος Σπινθάκης
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)