Τάξη του 1970






Καλωσορίζουμε τους συμμαθητές και φίλους που έρχονται στη σελίδα μας γιά να θυμηθούμε στιγμές απ' τα καλύτερά μας χρόνια, να συγκινηθούμε να γελάσουμε, να ξαναζήσουμε το χρόνο που έφυγε, να επικοινωνήσουμε...
καλώς ήρθατε λοιπόν

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Τα Καμάκια…

Ας ξεκινήσουμε μια μικρή αναδρομή σε μια άλλη δραστηριότητα της εποχής εκείνης που είχε την δική της ομορφιά και διανθιζόταν από στιγμιότυπα με μεγάλη πλάκα και ένα μικρό όμορφο προβληματισμό. Καλοκαίρι έρχεται ας γυρίσουμε κάμποσες δεκαετίες πίσω να θυμηθούμε την εποχή που τελειώνοντας τις μαθητικές μας υποχρεώσεις ξανοιγόμασταν σε ποικίλες άλλες δραστηριότητες, προεξάρχουσα θέση στις οποίες κατείχε και το περίφημο καμάκι.
Καμάκι, όρος μυθικός.
Ο μύθος του χάνεται στα τουριστικά μονοπάτια των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του 60 και των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 70, των δικών μας ακριβώς χρόνων τότε που τελειώναμε το αγαπημένο μας Έκτο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και νεαροί φοιτητές οι περισσότεροι ξεκινήσαμε την καινούργια μας ζωή σε μια εξαιρετική χρονική συγκυρία που τα είχε όλα.
Καμάκι..
Έκρυβε μέσα του την πεμπτουσία του νεαρού Έλληνα της δικής μας εποχής. Συνυφασμένο όσο τίποτε με τα χρόνια εκείνα.
Πολλά έχουν γραφτεί στην Ελληνική βιβλιογραφία από κουλτουριάρικα καμάκια γιατί στην παγκόσμια μόνο από γυναίκες της αλλοδαπής μπορεί να βρει κανείς αναφορές. Παραπομπές από συνομήλικους μας «παγκόσμιους» άντρες στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν γιατί δεν είχαν και κάποιο ιδιαίτερο λόγο να εκπαιδευτούν ως καμάκια μιας και οι σχέσεις τους με το ωραίο φύλλο ήταν πιο ορθολογικές κι όχι σαν τις δικές μας που ήταν παντελώς ξεχαρβαλωμένες. Απλά θυμηθείτε. Απ’ τη μια απαγορεύονταν απ’ το σπίτι οι όποιες επαφές από την άλλη η διαρκής εποπτεία αγοριών και κοριτσιών από τους μεγαλύτερους, έφερνε τα πράγματα σε πραγματικό αδιέξοδο, δημιουργώντας καταστάσεις κωμικές, καταστάσεις δραματικές, καταστάσεις έξω από την φυσιολογική ζωή, καταστάσεις που υπάκουαν σε ένα πολύ ισχυρό ακόμη ηθικό κώδικα, που είχε έρθει από την Ελληνική επαρχία μαζί με τους φορείς του. Βέβαια το ζόρισμα αυτό, άρχιζε σιγά σιγά να ξεθωριάζει, καθώς το μεγάλο χωνευτήρι της πόλης και η άμβλυνση των αναστολών επέτρεπαν τα πρώτα δειλά βήματα, ώστε οι σχέσεις των δύο φύλλων να μπουν σε πιο ομαλούς δρόμους.
Έτσι λοιπόν για τον αρσενικό νεαρόκοσμο της εποχής, η σχέση με μια κοπέλα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έως περίπλοκο πράγμα, γεγονός που σπάνια έδινε διέξοδο στις συσσωρευμένες συναισθηματικές και όχι μόνο ανάγκες. Ας φαντασθούμε λοιπόν την εκδοχή αυτή στην Ελληνική επικράτεια. Εδώ λοιπόν ήρθε ο από μηχανής θεός να δώσει διέξοδο, να δώσει λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα σχέσεων. Ο από μηχανής λοιπόν θεός που έδινε λύση στην «τραγωδία» των αγοριών του τέλους της δεκαετίας του 60 και την αρχή της δεκαετίας του 70, ήταν οι εξ’ Εσπερίας επισκέπτριες των καλοκαιριών, που μαζί με τα ακαλαίσθητα μπαγκάζια που κουβαλούσαν στην πλάτη, κουβάλαγαν και την καθαρή και τίμια επιθυμία, του να περάσουμε καλά. Αυτό το τελευταίο ήταν το απόλυτα ταυτόσημο με την επιθυμία των νεαρών της εποχής.Έτσι λοιπόν οι καταπιεσμένες επιθυμίες των αγοριών, έβρισκαν διέξοδο και μάλιστα εξαιρετικά εύκολη σε σύγκριση με κείνη που βίωναν στον μικρόκοσμο της γειτονιάς, του σχολείου των οικογενειακών κύκλων.
Μια πολύ σημαντική μερίδα των νέων της εποχής στράφηκε στον πολλά υποσχόμενο καινούργιο κόσμο, όπου με σχετική ευκολία, μακράν καλύτερη από την υπάρχουσα, χωρίς να χρειάζεται η άδεια του μπαμπά για το πάρτι, ή η συμπαιγνία του αδερφού για την έξοδο για σινεμά χωρίς την γεμάτη άγχος συνάντηση στα παγκάκια κάποιου πάρκου, ή το λίγο μετά το φροντιστήριο, ή η κοπάνα απ’ το σχολείο, ή, ή, ή, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Και μπροστά στις άπειρες αυτές δυσκολίες οι ξανθές επισκέπτριες του καλοκαιριού, προκλητικές, άνετες, ελεύθερες, εύκολες στην απόφαση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα πολύ φτωχά βαλάντια των αγοριών, έτοιμες για να δεχτούν και να δώσουν τον έρωτα, διαμετρικά αντίθετες από εκείνα που γνωρίζαμε.
Έτσι λοιπόν άρχιζε μια καινούργια δραστηριότητα που έδινε μια εξαιρετική διέξοδο και εκπαίδευε το νεαρόκοσμο στις σύγχρονες σχέσεις, φέρνοντας πιο νωρίς και πιο κοντά την Ευρώπη στην μικρή και καθυστερημένη και στον τομέα αυτό Ελλάδα.
a.l.

9 σχόλια:

  1. Υπήρχαν κάποιες απέλπιδες προσπάθειες για καμάκι και σε Ελληνίδες πχ.με το κλασικό (και αποτυχημένο) "Ζαχαροπλάστης είναι ο μπαμπάς σου;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουν, μη αρχίσεις να λες ότι επειδή ήταν "κλασικό", ήταν "αποτυχημένο". Τα ίδια λέγαμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι ρε παιδί μου, που να περάσει τέτοια ιδέα από το μυαλό μου.
    Άλλοι το λένε, εμπειρότεροι από εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ευγενές αυτό άθλημα ήμουν συναθλητής με τον Γιάννη Κεφαλά στον στίβο της Πλάκας, της Ακρόπολης και της πλατείας Συντάγματος το 1972 και 1973. Ο Γιάννης εξ αυτού έφτασε ως το Παρίσι για σπουδές ενώ εγώ για επίσκεψη τα Χριστούγεννα του 1973. Μια άλλη φορά περισσότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόστολε,ως χειρουργός γαρ,έκανες πετυχημένη χειρουργική επέμβαση στις μνήμη μου.Στις μέρες μας πάντως το καμάκι δεν το κάνουν άνδρες.
    Βαγγέλη,τι κάνει αυτή η ψυχή;Με το Γιάννη πήγαμε στη Λεωφόρο κάποιες φορές στη θύρα 13 που ήταν μέλος.Φανατικός οπαδός.Δώσε περσσότερα νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαγγέλη, βίοι παράλληλοι! Κάπως έτσι έφτασα κι εγώ Παρίσι που ήταν και ο αρχικός μου προορισμός όταν πρωτοέφυγα από την Ελλάδα. Δες εδω μια από τις πρώτες αναρτήσεις στο blog του '72 (copy-paste του link σε νέα σελίδα)

    http://ekto1972.blogspot.com/2009/06/1972_10.html

    Τελικά η Ξένου και το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Κουκάκι, κάποια στιγμή μας φάνηκαν χρήσιμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχιλλέα τον Γιάννη έχω να τον δω από το 1985. Τον θυμάμαι παντρεμένο με την Joeele και έμεναν στην Καλλιθέα όπου δίδασκε κοινωνιολογία σε σχολείο. Ουδέν νεώτερον έκτοτε αν και τον έχω αναζητήσει.
    Αχ Σωτήρη, μου ξύνεις πληγές ευχάριστες, καλοκαίρια στα νησιά όπου εμείς οι μαύροι αναπτύσσαμε τις ελληνοευρωπαϊκές σχέσεις γενικώς. Πολλοί άλλοι του 1970 ξενητεύθηκαν έτσι. Κουρελής, Χαντάς, Κεφαλάς. Ίσως ήταν η μονη δυνατότητα τότε για πολλά παλληκάρια να ξεφύγουν από την εγχώρια χουντική καφρίλα και να βρουν τον δικό τους ήλιο σε βόρειες χώρες... Θα με βάλεις τώρα να ψάξω και φωτογραφίες.... Πρέπει να πω ότι οι ευρωπαίοι μας αντιμετώπιζαν τότε με πολλή συμπάθεια. Είχαμε ένα εξωτισμό στα μάτια τους και μας εκτιμούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι μόνο μας συμπαθούσαν αλλά όσοι βρεθήκαμε έξω, πήραμε αρκετές βοήθειες από εκεί που δεν το περιμέναμε. Στον Καναδά για παράδειγμα, ο "μπαμπούλας" immigration έκανε τα στραβά μάτια κι έδινε τσάκα-τσάκα μόνιμη άδεια παραμονής σε όσους Έλληνες φοιτητές ήθελαν, για να μη γυρίσουν τα παιδιά στη χούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή