Τάξη του 1970






Καλωσορίζουμε τους συμμαθητές και φίλους που έρχονται στη σελίδα μας γιά να θυμηθούμε στιγμές απ' τα καλύτερά μας χρόνια, να συγκινηθούμε να γελάσουμε, να ξαναζήσουμε το χρόνο που έφυγε, να επικοινωνήσουμε...
καλώς ήρθατε λοιπόν

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στου Φιλοπάππου, περίπατος άνοιξη 1970..

66 σχόλια:

  1. Φωτογράφος ή ο Νταλαχάνης ή ο Δημητρόπουλος.
    Οταν μοιράζαμε τις φωτογραφίες τις μοιράζαμε με βάση τη φάτσα του Θανάση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΚΟΥΙΖ ΔΙΠΛΑΝΑΚΙ ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.ΞΕΡΕΤΕ ΙΑΤΡΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΛΑΜΙΝΑΙΤ ΚΑΙ ΒΑΨΗΜΑΤΑ ΟΕΟ ΟΛΑ ΜΟΝΟΣ ΟΕΟ.ΚΕΡΔΗΣΕ ΚΑΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΙ ΚΑΙ ΒΑΖΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ Ο ΚΑΛΟΣΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΕ.ΑΝΤΕ ΞΕΚΟΥΝΑΤΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωστα να σε βλεπω να βαφεις θα πρεπει να ειχε πολυ πλακα μαλλον εσυ καθωσουνα και ελεγες στην Δεσποινα πως πρεπει να κανει.
    Οσο για την φωτογραφια ο Πανταζακος ενιοτε κοιμωμενος θα ηθελα να τον ξαναδω.
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θόδωρε πότε θα πάρετε σύνταξη στην Ιταλία; σας πάει για τα 70 όπως φαίνεται.
    Πολλά φιλιά φίλε μου.
    Ο Νταλαχάνης θα οργανώσει συνάντηση, ο Δημητρόπουλος ασχολείται με κάθε είδους μερεμέτια την εποχή αυτή, θα βγάλει και αγγελία σε λίγο γιά όσους χρειάζονται μάστορα.
    Μην ξεχάσετε και τη γιορτή του Ναούμ την πρώτη του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ρε εγω κανω τα παντα .τωρα ειμαι φροντιστηριο γυψοσανιδας δεν σας κανω πλακα.οτι μερεμετια θελετε να με προτιμησετε κανω και καλες τιμες.εδω ο καλος μερεμετας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπον
    Θα φτιαξω συνεργειο με ναυαρχο και γιατρους οσο απο μηχανικους δοξα τω Θεο!!!
    συνγωρεσε με αλλα Ο θεουλης γιατι δεν απαντα στα κελευσματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Θεούλης εθεάθη το Σάββατο στη λαϊκή του Νέου Κόσμου να περιεργάζεται τα λαχανικά φορώντας τη στολή εργασίας του οικοδόμου επισκευαστή ανασκολοπιστή της οικίας της κόρης του την οποίαν ανακαινίζει, όπως ο ίδιος εδήλωσε. Συγχωρέστε τον. Αργία και πενία τέχνας κατεργάζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπον σημερα Αποστολη μου εγω συνταξη στα 67 και με το ημισυ του μισθου μου, οσον δε αφορα του συμμαθητες μας που κανουν του οικοδομους εγω προτιμω να γινω αγροτης απο χτιστης στα γεραματα. Τουλαχιστον κανενα πατζαρι και καμμια πατατα θα τρωω και εγω και ο Κωστακης που θαμαστε στην Αμοργο. Κωτσο μου πηνα στα γεραματα που θα παει καπνος δεν πειραζει η γεννια μας ειναι μαθημενη, υγεια ναχουμε εμεις και τα παιδια μας. Λιγο με την καλλιεργεια κανενα ψαρεμα και κυνηγι θα δινουμε και στους συμμαθητες μας. Εκεινοι που με απσχολουν ειναι ο Τζων και ο Κωσταντοπουλος γιατι για να τους χορτασουμε αυτους τους δυο πρεπει να δουλευει ολλη η Ταξη μας. Με απασχολει και ο Νταλαχανης βεβαια γιατι δεν ξερω που θα βρουμε το αφθονο κρασι που εχει αναγκη.
    Φιλια σε ολλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαιρομαι που πηρε φωτια ξανα η σελιδα μας
    Αποστολε βαλε ακομη λαδι στη φωτια!!
    απορω ομως ποιοι ειναι αυτοι οι γνωστοι αγνωστοι που εκτιναξαν τισς επισκεψεις προς τις 53000.

    Θεουλη που εισαι ?
    σε περνω τηλεφωνο και ολο λειπεις σου αφησα και μηνυμα στο κινητο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θοδωρή κουράγιο, στα αγροτικά δεν τα καταφέρνω γιά ψαρεμα όμως είμαι καλά προετοιμασμένος. Τρέμετε κολοχτύπες. Τον Νταλαχάνη άστον απάνω μου και στο Μούτσιο, θα του βάλουμε τρελλούς περιορισμούς, γιά τους υπόλοιπους φροντίστε εσείς. Πες μου πότε μπορείς να έλθεις το Γενάρη για να κανονίσουμε το κόψιμο της πίτας.
    Χαίρομαι που επικοινωνούμε όλοι ξανά.
    Φιλιά στην οικογένεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. διπλανακι αν εβλεπε ο απατσι την φωτο θα ελεγε...πανταζακος συνεληφθη κοιμωμενος.και θα το εγραφε στο τεφτερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μαγκες πηρα σημερα τον θοδωρη και επειδη του ειπα οτι στις φτωχιες θα τρωμε φαβα μου ειπε να παω να γα...θω .να τον μαλωσετε καλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΑ ΑΠ ΟΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα ΡΕΝΑ η φαβα στην αμοργο κοστιζει πιο πολυ απο ενα κιλο παιδακια η δυο μπριζολες μοσχαρισιες γαλακτος. αντε ρε ΘΟΔΩΡΗ εκει εχετε άλλο θεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ωπα καλως το φιλαρακι ρε.τι νεα ρε magnusdino?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Magnusdino!!!
    Εγραψε, όλα τα λεφτά.
    Θοδωρή μη βρίζεις πληγώνεις τον κολλητό μου..
    Χρόνια πολλά στο Ναούμ, και καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΝΑΙ ΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ
    Ειναι αληθεια η φαβα της Αμοργου οπως και εκεινη της Σχοινουσας στοιχιζει 17 ευρω το κιλο, αλλα παρτε ενα πιατο Σαντορινιωτικης φαβας και ενα Αμοργιανης δοκιμαστετο και μετα τα λεμε, συν τοισ αλλοις δεν εχετε ιδεα τι δουλεια εχει το φαβα και οχι η φαβα, για να μαζευτει να κοπη και να καθαριστη, επι μια δεκαετια δεν βρησκαμε φαβα να φαμε γιατι ολλη την σοδια την αγοραζανε οι Γερμανοι απο τοτε ππθ πηγε 17 ευρω επι τελους τρωμε φαβα. Ντινο πες της Ρενας να σου γτιαξει ενα πιατο βαλε κρεμυδι, λαδι μπολικο και μετα τα λεμε. Θα σου ελεγα να σου φτιαξει και φαβατοκεφτεδες αλλα μαλλον δεν ξερει αυτους θα σου τους φτιαξω εγω κουκλε οταν ερθω ο Μουτσιος τους ξερει και βαλτον να μας φερει και κανενα μπουκαλι κρασι απο αυτα που διαλεγει η Δεσποινα η γυναικα του που ειναι someliet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΑ ΒΑΛΟ ΕΓΟ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΒΑ, δεν ειμαστε με τα καλλα μας τι λενε αυτοι ρε Κωστα. Αποστολη εκτος απο τις κολοχτυπες ειναι πολυ ωραια και ενα ειδος καβουριου που τρωγεται ολοκληρο χωρις να καθαριζεται και το κανουν τηγανητο δεν θυμαμαι πως λεγεται αλλα τα παλια τα χρονια 10ετιες 60 και 70 αφθωνουσαν, η εποχη τους ηταν Ιουλιος και Αυγουστος. Αυτα θα πρεπει να τα ξερει ο Λουκοπουλος αρριστος ψαροντουφεκας, τον κερατα εκανε κοπανα για να πηγαινει ψαροντουφεκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αποστολη μου εγω το διπλανακι σου δεν το εβρισα αφου ξερεις οτι τον αγαπω και μαλιστα να του πω εγω να παει να γαμ.... αποκλειεται δεν του τοπα τοτε που ηταν νεος που μπορουσε να βρεθει και καποιος να του κανει την δουλεια τωρα στα γεραματα και να του το πω ποιοσ θα τον ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΧΑΧΑΧΑ ΜΠΟΥΧΑΧΑ ΜΠΟΥΧΑΧΑ ΡΕ Η ΚΟΙΛΙΑ ΜΟΥ ΩΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τί θα γίνει με σας ρε ξεπεράσατε τα όρια, έτσι θα κανουμε καλλιέργειες φάβας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Ντινάρας είναι πολύ σοβαρός αυτή την εποχή μήπως τον μάλωσε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. μαλλον ιος θα ειναι που κτυπα περιοδικα την ιστοσελιδα μας και περνει φωτια
    Ο Ντιναρας ειναι παρων και ισως και να οργανωσει κατι για αυριο
    οσοι πιστοι προσελθητε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. μια χαρα ειναι ο magnusdino και αμα κανει πως πεφτει θα τον σηκωσουμε το διπλανακι και γω.ταπαμε πριν λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εμαθα ότι ο Ντ.Ντ. θα βγάλει σήμερα τον Καλόσσακα ταβερνότσαρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. τελικά η ταβέρνα έμεινε για σήμερα αύριο βράδυ λέω να την κάνουμε με τον βρυξελοντινο( (ΝΤΙΝΟ ΠΑΡΕ ΜΕ ΤΛΦΝ ) κι όποιον άλλο επιθυμεί σε ταβερνείον της περιοχής ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ .
    ΜΑΓΚΝΟΥΣΝΤΙΝΟ (ειρήσθω εν παροδω μ άρεσε και κατοχυρώνω το προσωνύμιο τουτο ,κολλητέ ΑΔΕΡΦΕ ΚΩΣΤA)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. hee eeeeeyyyyyyyyyyyyyy SALVATORE where ARE YOU MY FRIEND , WE MISSED YOU ,, BUT AS TIME PASSING BY , YOU FORGET US , THIS IS MY FEELING MY FRIEND !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απόστολε μετά την εποχή των αγγουριών ήρθε κ ι η εποχή της φάβας
    Η αλλιώς πως επιστημονικότερα Lathyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών (οικ. Fabaceae).
    «

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Απόστολε Lathyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών (οικ. Fabaceae).λεγεται η φαβα η οπωσ ισχυριζεται ο ΘΟδΩΡΗΣ ο φαβας
    Ένα ταπεινό σποράκι ξερό και ταλαιπωρημένο, όχι μόνο μπορεί να μας θρέψει, αλλά μπορεί και να μας προσφέρει μοναδική γευστική απόλαυση. Ένα από τα λίγα αλμυρά φαγητά του ελληνικού εδεσματολογίου, που τρώγεται από ενήλικες σε μορφή κρύας πηγμένης κρέμας.
    Καλοκαιράκι παραλίες τραπεζάκια έξω, μεζέδες, ψαράκια, καλαμαράκια, λαχανικά, και ουζάκια. Τα όσπρια, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν “πολυπαίζουν”. Η εξαίρεση σ΄αυτό τον κανόνα, είναι η φάβα. Τη συναντάμε σχεδόν παντού, ωχροκίτρινη ή πρασινωπή, στολισμένη με ελαιόλαδο και ροδέλες κρεμμυδιού και με διάφανες δροσοσταλίδες λεμονοχυμού, να προσθέτουν ένταση στην γεύση.
    Φάβα στα Λατινικά, λέγεται το κουκί (Faba).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φάβα (Faba Bean) είναι το φυτό Λαθούρι (Λάθυρος ο ήμερος και ο καρπός του) αλεσμένα τα σπέρματα του λαθουριού ή βρασμένα σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν το μαγειρικό παρασκεύασμα, γνωστό ως φάβα. Το λαθούρι, είναι ένα είδος κουκιού (κύαμος), ψυχανθές, δικοτυλήδονο.
    Στο εμπόριο επικράτησε να ονομάζεται φάβα, ένα άλλο όσπριο, ο ξερός αρακάς ή μπιζέλι, σπασμένο στα δύο (δικοτυλήδονο κι αυτό), το οποίο κυκλοφορεί σε δύο τύπους:

    1. Η κίτρινη φάβα (split peas wallow bean)

    2. Η πράσινη φάβα (split peas green bean)
    Η φημισμένη φάβα της Σαντορίνης, έχει χρώμα ωχρό κίτρινο και είναι χωρισμένο στα δύο, δικοτυλήδονο, χοντροαλεσμένο σαν πολύ χοντρό σιμιγδάλι Λαθούρι. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με τις εξής ονομασίες: Split Tohilban, Horse Bean, Field Bean, Vetch Bean, Broad Bean-Grain.
    Όλα τα είδη οσπρίων που μαγειρεύονται και σερβίρονται σε μορφή κρύας πηχτής κρέμας, λέγονται πλέον φάβα και όλα αποτελούν σήμερα εξαιρετικό μεζέ για ούζο. Υπάρχουν, βέβαια, φανατικοί οπαδοί και της μιας και της άλλης φάβας. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η Φάβα Σαντορίνης Καλεσμένη στην “Καθημερινή”


    Ξανθιά, διάσημη και.. νοστιμότατη, απέκτησε πρόσφατα και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο λόγος για τη φάβα Σαντορίνης που μόλις πριν από ένα μήνα εντάχθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα βέβαια έρχεται το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να προστατεύσουν στην πράξη το μοναδικό προϊόν.

    Ο κ. Γιάννης Νομικός είναι ένας από τους ελάχιστους νέους παραγωγούς φάβας στο νησί, ο οποίος μάλιστα καλλιεργεί αρκετά στρέμματα. Για την επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος έχει στήσει ένα μικρό εργαστήριο, ώστε να εξασφαλίσει τη συσκευασία και άρα την αυθεντικότητα της φάβας που πωλείται στην αγορά ως «φάβα Σαντορίνης».

    Με το χέρι ψαχουλεύει την περυσινή εσοδεία, που από τον Μάιο «ξεκουράζεται» για τουλάχιστον οκτώ μήνες σε μεγάλα βαρέλια έτσι ώστε να στεγνώσει και να μπορέσει στη συνέχεια να αλεστεί. Η αγωνία του τώρα είναι τι θα γίνει φέτος.

    Τις επόμενες ημέρες πρέπει να γίνει η σπορά και δεν έχει πέσει σταγόνα βροχής για να μαλακώσει το χώμα και να δεχθεί τους σπόρους. «Ο πατέρας μου έλεγε ότι τη φάβα τη σπέρνουμε του Αγ. Νικολάου στις 6 Δεκέμβρη. Πρώτα σπέρναμε στα κτήματα που ήταν κοντά στη θάλασσα. Ολα εξαρτώνται βέβαια από τα νερά» λέει ο κ. Νομικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. «Το μυστικό»

    «Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει καλή σοδειά;» ρωτάω τον κ. Πέτρο Φουστέρη που έχει έρθει στο εργαστήριο για κουβεντούλα. Επέστρεψε στο νησί μετά τη σύνταξη και τώρα καλλιεργεί φάβα για ιδιωτική κατανάλωση. «Οποιο είναι το μυστικό για κάθε σοδειά» με αποστομώνει. «Να έχει το φυτό νερό και φαγητό».

    Η φάβα καλλιεργείται εδώ και 3.600 χρόνια στη Σαντορίνη σε λίγα στρέμματα, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας. Κάθε οικογένεια παρήγε τη φάβα της, όπως είχε και το μποστάνι της. Τα ιδιαίτερα χώματα του νησιού, οι κλιματολογικές συνθήκες και, όσο και να φαίνεται παράξενο, η έλλειψη νερού έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος.

    «Η δική μας είναι χρυσοκίτρινη, θα την ξεχώριζα από το χρώμα ανάμεσα σε χίλιες. Και στη γεύση είναι γλυκιά, καμία σχέση με τις άλλες» μου λέει λίγη ώρα αργότερα στο κατάστημα του συνεταιρισμού θηραϊκών προϊόντων, που έχει εκπληκτική θέα στην καλντέρα, ο διευθυντής του συνεταιρισμού Ματθαίος Δημόπουλος.

    Η ποιότητα και οι δύσκολες συνθήκες παραγωγής δικαιολογούν, όπως μου εξηγεί, και την υψηλή της τιμή.

    «Τα έξοδα καλλιέργειας ανά στρέμμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, φτάνουν τα 700 ευρώ. Χρειάζεται χειρωνακτική εργασία και η παραγωγή είναι μικρή και όχι σταθερή», λέει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες εκμηχάνισης. Μικρά ελαφριά τρακτέρ 25 – 50 ίππων ώστε να μη βουλιάζουν στα χώματα της Σαντορίνης χρησιμοποιούνται στην περιποίηση των χωραφιών. Ομως, ο ο παράγων «φύση» παραμένει πάντα απρόβλεπτος και καθοριστικός.

    Ο κ. Γιάννης Νομικός εκφράζει με μεγάλη γλαφυρότητα τους κινδύνους για την παραγωγή. «Τις καλές χρονιές θα μαζέψεις 80 κιλά το στρέμμα. Ομως συχνά η παραγωγή καταστρέφεται.

    Η φάβα κινδυνεύει από τα πάντα. Από τα πουλιά που τρώνε τους σπόρους όταν σπέρνεις, από τον αέρα που παίρνει τα λουλούδια πριν δέσουν καρπό, από τη μεγάλη ξηρασία και από έναν ξαφνικό καύσωνα, ακόμα και μια ημέρα πριν από τη συγκομιδή» διηγείται.

    Οι παραγωγοί πουλάνε τη φάβα 9 – 10 ευρώ το κιλό. Στο ράφι βέβαια η τιμή συχνά διπλασιάζεται. «Σε αυτό εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, πρέπει να υπάρξει έλεγχος» λέει ο κ. Νομικός.

    Αν και τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της φάβας Σαντορίνης σημείωσε πρωτοφανή άνοδο, από πέρυσι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε πτώση των πωλήσεων.

    «Συγκεντρώσαμε τους παραγωγούς που δίνουν τη φάβα στον συνεταιρισμό και δέχθηκαν να ρίξουν την τιμή του κιλού κατά ένα ευρώ. Ετσι έπεσε η τιμή και στην κατανάλωση και αυτό λειτούργησε θετικά» λέει ο κ. Δημόπουλος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η φάβα που πωλείται χύμα.

    «Ερχεται ένας έμπορος, παίρνει από ένα παραγωγό 50 κιλά και έπειτα πουλάει στη λαϊκή ένα τόνο. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι “Φάβα Σαντορίνης” με δύο ευρώ απλώς δεν υπάρχει», προσθέτει.

    Χρυσή ευκαιρία για το νησί

    Η φάβα σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές δεν λείπει τα τελευταία χρόνια από τον κατάλογο κανενός «γκουρμέ» εστιατορίου της πρωτεύουσας. Και βέβαια πάντα πρόκειται για «φάβα Σαντορίνης».

    Στο νησί καλλιεργήθηκαν το 2010 1.680 στρέμματα με φάβα από 195 παραγωγούς, αλλά η παραγωγή ήταν πολύ πεσμένη.

    Το 2009 καλλιεργήθηκαν 1.475 στρέμματα και το 2008, 960 στρέμματα. Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια της φάβας αυξάνεται.

    Ωστόσο η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει ούτε την εσωτερική ζήτηση. Μετά την ένταξη του προϊόντος στον κατάλογο των ΠΟΠ, η φάβα Σαντορίνης είναι και αναγνωρισμένα πλέον μοναδική. Πρέπει να παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο, από το φυτό Lthyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών, από πιστοποιημένα αγροτεμάχια, μόνο στη Σαντορίνη και να αλέθεται από πιστοποιημένους μύλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολλοί στο νησί μιλούν για μία χρυσή ευκαιρία η φάβα Σαντορίνης να αποκτήσει τη φήμη ενός εξαιρετικού προϊόντος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και να έχει το ανάλογο αντίκρισμα στην αγορά χρειάζεται προσπάθεια και έλεγχος. «Για αρχή, να σταματήσει εντελώς η διάθεση χύμα προϊόντος» λέει ο κ. Νομικός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όταν πριν από πέντε χρόνια ο συνεταιρισμός αποφάσισε να συσκευάσει τη φάβα ήταν μια κίνηση που θεωρήθηκε κυριολεκτικά επανάσταση…
    Άρθρο της Τανιας Γεωργιοπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ας με συγχωρησει ο νυινοβρυξελιωτης αλλά δεν μπορεσα να αντισταθώ στον πεειραμό να μεταφερω ολο το σαρθρο της κσθημερινής εδω .
    αλλα κι επειδή μ αρεσει ο φαβας εχω και ΣΥΝΤΑΓΗ Γ ΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟ ΦΑΒΑ !
    ΚΙΙ ΑΝ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μετά από τον καταιγισμό αυτό καλλιεργητικών και όχι μόνο πληροφοριών από τον Magnusdino!!!!, νομίζω ο Δικόνιμος δεν έχει περιθώρια να κάνει άλλη δουλειά μετά τη σύνταξη. Η καλλιέργεια φάβας είναι μονόδρομος, σκέφτομαι μόνο το Μούτσιο πως θα βοηθάει το Θόδωρο που όλο τον βρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. σιγα μηπως και ο μουτσιος δεν βριζει?αν αρχιζει ο magnusdino τα αρχαια τα λατινικα τα αγγλικα κλπ τα παιζω.εγω μονο ποντιακα ξερω.εγρικσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. οταν αρχιζει εκεινα τα κατεβατα με κανει και αναβω τσιγαρο.εχει 4 χρονια που το αρχισα και δεν φανταζεστε τι εχανα τοσα χρονια.οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. αντε παω για υπνο φιλαρακια.εχασε και η παναθα και η ενωση.μονο η μπολονια κερδισε.παλι καλα.ο θριαμβος διπλανακι τι εκανε.καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Με προκαλειται
    Λοιπον ο Ντινος εχει δικηο ετσι ειναι οπως τα λεει μονο που δεν ειναι η φαβα η ο φαβας αλλα το φαβα ουδετερο.Ειναι γεγονος οτι η φαβα της Σαντορινης Αμοργου και Σχοινουσας ηταν εφαμηλεςκαι οι τρεις χρυσοκιτρινες. Ο πολυς τουρισμος ομως της Σαντορινης μαζι με τα αλλα χαλασε και το φαβα και ο λογος ειναι παντα ο ιδιος ο ευκολος τροπος να κερδισεις λεφτα ανακατευανε για τους ελληνες την φαβα με πιζελια την αλεθανε και την πουλαγανε για δε στους ξενους την διναναι κατ-ευθειαν ολοκληρα απο πιζελια. Η ζητηση ηταν τεραστια και οπωσδηποτε δεν εφτανε η σοδια για να ικανοποιησει την ζητηση. τα χρονια απο 200ο μεχρι 2008 τα νησια γνωρησαν μια ανευ προυγουμενου αναβροχια και το αποτελεσμα ηταν στην Αμοργο να μην βρισκεται καθολου φαβα αγορασα απο την Σαντορινη αλλα πιστεψτεμε την πεταξα καμμια σχεση με την φαβα. Στην δε Αμοργο τα χωραφια φυτευωντουσαν εκεινη την εποχη λυψυδρειας μονο και μονο για να βγουν μερικα κιλα που επετρεπε να μην χαθει ο σπορος. Τα τελευταια 2,3 χρονια ξαναρχησαμε να αποκτουμε φαβα εμαθα ομως οτι σε μερικα σουπερ μαρκετ της αθηνας πωλειται φαβα απο τουρκια και κινα δεν την εχω ποτε δοκιμασει και δεν προκειται να την δοκιμασω ποτε, προθυμος παντα να αγορασω αυτην της Σαντορινης Αμοργου και Σχοινουσας εστω και με 17 ευρω και την σιγουρια οτι ειναι ΦΑΒΑ παρα να πεταξω τα λεφτα μου εστω και 10 ευρω η 5 η 3 σε ενα προιον που δεν ειναι αυτο που θελω. Η φαβα ειναι ενα καταπληκτικο προιον και οσους ξερω εδω που μενω και το εχουν δοκιμασει ξετρελαινωνται καιμου ζηταν να τους αγορασω καθε φορα που κατεβαινω Αμοργο. Προσθετω επι πλεον το γεγονος οτι εγω τα χρονια που ημασταν μαζι στο σχολειο 2 φορες την εβδομαδα στο σπιτι μου ετρωγα φαβα. Πολυ επισκεπτες τοτε γνωστοι και φιλοι που τυχαιναν σπιτι μου τις ημερες εκεινες που τρωγαμε φαβα λεγανε υποτιμιτικα πως μπωρειται και τρωτε φαβα, ειναι οι ιδιοι που τωρα στην Αμοργο την πληρωνουν 20 ευρω γιατι ειναι της μοδας και εγω χαιρομαι ιδιαιτερως. Αραγε στην Ελλαδα θα σταματησουμε ποτε να εχουμε νεοπλουτους και φιγουρατζηδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. αχ Θοδωρη ποσο με αγγιξε η τελευταια σου φραση!!
    Αραγε στην Ελλαδα θα σταματησουμε ποτε να εχουμε νεοπλουτους και φιγουρατζηδες?
    Δεν ξερεις ποσο σε καταλαβαινω και ισως και οι πιο πολλοι απο τους συμμαθητες μας , ελπιζω ολοι.Δεν ειναι η φαβα αλλα η καθε εκφραση της ζωης στη χωρα μας που διεπεται απο αυτη τη φραση και μας ματωνει ολους. Ακουω ειδησεις και ψαχνω να βρω αιτιες γιατι γιατι??
    Ισως μια αλλαγη κουλτουρας απο ψωροπερηφανους και φιγουρατζηδες σε παλια και γνησια ελληνικα προτυπα ειναι και η πολυποθτητη εξοδος!!!
    Φιλικα ο αλλος ξενητεμενος
    (αυριο γυρνω στο κρυο) ελπιζω την επομενη φορα τον Γεναρη να ανταμωθουμε ξανα ολοι σε καλλιτερη κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΧΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΒΑ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΒΗΞΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. θοδωρη εγω λεω ναλλαξουμε καλλιεργεια.τι θα ελεγες για ταρτουφια αμοργου.οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δεν καλλιεργουνται ρε Κωστα τα ταρτουφ, αλλα οπως ξερεις στην εποχη τους η Αμοργος ειναι γεματη μανιταρια. Και εχουμε απο την φυση ηδη προβατσες καυκαλιθρες, αγριοβαρβαρες, θαλασσοραδικα και ενα σορο αλλα χορτα αγρια βαλε και δυο περδικες κοκινιστες ο Λιαπης με τα ψαρακια του και ειμαστε ενταξυ. Γαμωτο ποσο μου λειπει το Νησι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Παίρνω άδεια επειγόντως φεύγω για Κυκλάδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. γουσταρω μια βαρβαρα αγριεμενη οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Θόδωρε ο Μούτσιος την πέφτει στις άγριες βαρβάρες πες του τίποτε ρε σύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    στους Νικους και Νικολετες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Φίλε, συμμαθητή και συνάδελφε Νίκο Σταυρόπουλε Χρόνια Πολλά για τη σημερινή σου γιορτή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Μα γαμωτο ρε Αποστολη ο Μουτσιος θυλικο ναναι και οτι ναναι ακομα και τις αγριοβαρβαρες, δεν αλλαξε καθολου ο αφιλοτιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Λοιπόν κύριοι έφτασε η ώρα να ηρεμήσω λίγο με την ασχολία ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ CYBERKNIFE , λίγο με τα αυθαίρετα κι ακόμα λίγο με τον δρόμο ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ , τώρα που είπα να πάρω μιαν ανάσα μου την έπεσε ο Θόδωρος κι όλοι οι λοιποί φιλοι κι είπα ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΦΑΒΑ ΤΟΥ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΚΟ ΜΟΥ
    ΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΙ πήρα και τηλέφωνο και τον δόκτωρ ΑΠΟΣΤΟΛ ο οπαίος σε σχετικό ερώτημα μου περί των θαυματουργών Αντισυλληπτικών ιδιοτήτων αυτού του φυτού με παρέπεμψε στον έτερο Καπαδοκη ιατρό τον εις Καβάλαν θεράποντα της ιατρικής κι αυτός μου είπε εν λεπτομερεια τα ακόλουθα……… .!@#$#$@#@$%#$^$%^$^&%^*&*&*%^**%^*%^*%*%&*^&(^&(^(^*(^(^*%^&$&#$%^#%&%^*^*(*()&*)&))()&*(^(%*$%^&$%&#%^@#$%@%!@#$!@#%#$%^$^&$%^&$&$%^&$%&$%&$^&$%^&%^*%*%&*%&*^&&*^&*^&&%^&*^&(*(%*$#%$%#$@#$%^&*&$%^&%^&^&
    Κι εγώ τότε αποφάσισα να σας παιδέψω ολίγο……………………………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. 1ον με την ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΜΟΡΓΙΑΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

    ΑΜΟΡΓΙΑΝΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ (συνταγή της γιαγιάς Καλλιόπης)

    ΥΛΙΚΑ
    ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
    1/2 κ. αλεύρι
    Χλιαρό νερό
    Ελαιόλαδο
    1 κουταλιά της σούπας ξίδι

    ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
    Σέσκουλα ζεματισμένα
    Κρεμμυδάκια
    Αγριο μάραθο
    Δυόσμος -Αλάτι – πιπέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: Ζυμώνουμε όχι πολύ και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε μέτριο φύλλο και το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα «τσεπάκια».
    ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: Μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια σε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και μετά τα σέσκουλα για 8'. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΑ ΜΑ;ΓΕΙΡΕΨΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. 2ον θασυνεχισω με το ανεβαστικό ποτο της ΑΜΟΡΓΟΥ που σηκωνει κι ανασταινει και πεσμενες ΜΠΑΜΙΕΣ , ΧΧΕΧΕΧΕ Ο ΝΙΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ

    ΨΗΜΕΝΗ ΡΑΚΗ, ΡΑΚΟΜΕΛΟ & ΑΛΛΑ ΗΔΥΠΟΤΑ
    Είναι τα μόνα προϊόντα, μαζί με το παστέλι, που προσφέρονται και τυποποιημένα από την εταιρεία «Αμοργός», με έδρα στην Αθήνα. Η ποτοποιία του Αντώνη Βεκρή παράγει, μεταξύ άλλων, το «Αμόργιον»: ένα ρακόμελο με λιγότερους Βαθμούς αλκοόλ (20% Vol) και περισσότερο μέλι, «ιδανικό γι' αυτούς που τους αρέσουν τα σοφτ ποτά (γυναίκες, νέους), αλλά και για χωνευτικό μετά το φαγητό», όπως σημειώνεται στον κατάλογο. Από την ίδια εταιρεία κυκλοφορούν επίσης τα ηδύποτα «Portomelo» (ρακόμελο με πορτοκάλι), «Lemontelo» (με λεμόνι), «Μαστιχάτο» (με μαστίχα), καθώς και το «Μελίκρατον» (οινόμελο) από αρχαία συνταγή με βάση το κρασί και το μέλι. Η φημιστή ψημένη ρακή της Αμοργού είναι γυναικείο δημιούργημα! Θέλοντας να συμμετέχουν... ισότιμα στα γλέντια και τα πανηγύρια, οι γυναίκες της Αμοργού πρόσθεσαν στη «βαρβά¬τη» λευκή ρακή που έπιναν οι άντρες βότανα και μπαχαρικά, κάνοντάς την πιο... ντελικάτη! Η διαφορά της ψημένης ρακής από το ρακόμελο είναι ότι το τελευταίο ζεσταίνεται εκείνη την ώρα, ενώ η ρακή ωριμάζει σε ένα μπουκάλι. Στην «ψημένη» ρακή προσθέτουν ζάχαρη, κάποιοι και μέλι, καθώς και μείγματα μπαχαρικών ή/και βοτάνων, χάρη στα οποία ξεχωρίζουν. Η μείξη και η δοσολογία των αρωματικών βοτάνων διαφέρει από παραγωγό σε παραγωγό και η συνταγή καθενός φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό. Ακόμα και στο ξακουστό μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, ο ηγούμενος παρασκευάζει τη δική του ρακή με την οποία κερνά τους προσκυνητές. Αρνείται, όμως, και αυτός να αποκαλύψει τη συνταγή του! Μπορείτε, πίνοντας μια ρακή, να ανιχνεύσετε την κανέλα και το γαρίφαλο, σίγουρα όμως θα χάσετε το κοκτέιλ των υπόλοιπων βοτάνων και μπαχαρικών που προστίθενται στο ψήσιμο της. Το... ρεκόρ φαίνεται πως κατέχει το «σαρανταβότανο», αν βασιστούμε στην ονομασία του. Και με τα μισά βότανα, όμως, το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό. Το «εικοσαβότανο» του Νικόλα Θεολογίτη διαθέτει, σύμφωνα με τον παρασκευαστή του, ακόμα και ιδιότητες του Βιάγκρα! Το υποστηρίζει, μάλιστα, με χιούμορ στη μαντινάδα με την οποία συνοδεύει το τρατάρισμα:
    «Ρακή ψημένη πίνετε
    να ευφραίνεται η καρδιά σας,
    για να μην έχουν πρόβλημα
    τα σεξουαλικά σας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αμοργός
    Το ζυμωτό ψωμί θέλει τέχνη και μπαχαρικά για να γίνει πεντανόστιμο. Το ίδιο και τα αμοργιανά παξιμάδια «του Παύλου». Χάρη στις ψημένες ρακές που σερβίρονται παντού, «ανάβουν» το γλέντι και ο χορός. Όσο για τα βότανα, αρωματίζουν πολλά πιάτα της τοπικής κουζίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ΕΕΕΕ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΜς ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΑΒΑΤΟ??

    Αμοργός
    Η Αμοργιανή φάβα διαφέρει από τη διασημότερη της σαντορινιά, καθώς γίνεται όχι με λαθούρι, αλλά με κατσούνι, μια ποικιλία του αρακά.

    «ΤΟ» ΦΑΒΑ
    Η φάβα, ως γνωστόν, θεωρείται «σήμα κατατεθέν» της Σαντορίνης. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου, φυσικά. Μ' άλλα λόγια, τη φάβα που έχει να επιδείξει η Αμοργός. Εν πρώτοι, εδώ την αποκαλούν με ουδέτερο άρθρο: το φάβα. Κάτι που συμβαίνει και στα περισσότερα γυναικεία ονόματα (το Μαριώ, το Ειρηνιώ κ.ο.κ.). Τη λένε, επίσης, «μαέρεμα» στην ντοπιολαλιά της περιοχής. Η Αμοργιανή φάβα προέρχεται από διαφορετικό όσπριο. Ενώ η σαντορινιά φάβα «γεννιέται» από το λαθούρι (Lathyrous clymenum), η Αμοργιανή, σύμφωνα με έρευνες του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέρχεται από το κατσούνι, που αποτελεί μια ποικιλία του αρακά. Αυτή η σπάνια ποικιλία, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας εξέλιξης της χλωρίδας του νησιού, εντοπίζεται μόνο στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά των Μικρών Κυκλάδων, Δονούσα, Σχοινούσα και Ηράκλεια. Την ονομασία «κατσούνι» πήρε από το σχήμα της κάψας που περικλείει τους καρπούς. Θυμίζει ημισέληνο και την ίδια ονομασία δίνουν σε μαχαίρια και δρεπάνια με παρόμοιο σχήμα. Η διάκριση της Αμοργιανής από τη σαντορινιά φάβα δεν περιορίζεται μόνο στην καταγωγή. Προχωρεί και στο... παρατσούκλι. «Παντρεμένη» λένε οι Σαντορινιοί τη φάβα την οποία έχουν εμπλουτίσει με τσιγαρισμένο κρεμμύδι. «Ξαναπαντρεμένη» ονομάζουν οι Αμοργιανοί τη δική τους, επειδή (όταν περισσεύει) την ξαναζεσταίνουν και την τρώνε τις επόμενες μέρες. Από φάβα γίνεται και ένα άλλο Αμοργιανό πιάτο: οι φαβατοκεφτέδες. Γίνονται όπως οι τοματοκεφτέδες, παρέα με πολλούς άλλους «ψευδοκεφτέδες», που παίρνουν ιδιαίτερη γεύση από τα θαυματουργά βότανα της Αμοργιανής γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ
    Φαβατοκεφτέδες με σος κάπαρης και ντομάτας

    Υλικά
    * 3 φλιτζάνια προβρασμένης φάβας

    * ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι

    * ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

    * 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένης μέντας

    * 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένου μαϊντανού

    * ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι για το πανάρισμα

    * ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Για τη σάλτσα

    * 1 φλιτζάνι κάπαρη * ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι * 1 τενεκεδάκι ντομάτας ΑΜΟΡΓΙΑΝΗΣ ή 1 φλιτζάνι πολτός ντομάτας ΑΜΟΡΓΙΑΝΗΣ

    * ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο * ½ φλιτζάνι λευκό κρασί

    * 2 φύλλα δάφνης * 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και σχηματίζουμε μικρές μπάλες, με διάμετρο 5 εκατοστά και 1 εκατοστό ύψος. Πασπαλίζουμε τους φαβατοκεφτέδες με σιμιγδάλι και τηγανίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν το χρώμα του μελιού. Τους στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

    Ξαλμυρίζουμε την κάπαρη σε νερό και τη στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την κάπαρη και τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε. Σερβίρουμε τους φαβατοκεφτέδες χωριστά από τη σάλτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Pisum sativum (‘Φάβα της Αμοργού’): Αξιόλογη πηγή
    βιοδραστικών φυσικών προϊόντων
    Η φάβα της Αμοργού, ή ‘μαγείρεμα’ όπως λέγεται από τους ντόπιους, αποτελεί
    ένα από τα πιο νόστιμα και φημισμένα φαγητά του νησιού. Το κύριο συστατικό της
    αποτελούν τα σπέρματα μίας τοπικής ποικιλίας μπιζελιού, τα οποία αφού
    απομακρυνθούν από τον καρπό, στεγνωθούν, αποφλοιωθούν και τεμαχιστούν είναι
    έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή της αμοργιανής φάβας. Ως μπιζέλια είναι γνωστά τα μικρά σφαιρικά σπέρματα ή ολόκληρος ο καρπός του φυτού Pisum sativum.
    Ωστόσο με το ίδιο όνομα είναι γνωστά και άλλα εδώδιμα σπέρματα της οικογένειας Fabaceae, όπως είναι τα είδη Cajanus cajan, Vigna unguiculata και είδη του γένους Lathyrus (π.χ. L. odorata γνωστό ως μοσχομπίζελο). Το τελευταίο, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ομάδες φυτών της οικογένειας Leguminosae με πολλούς αντιπροσώπους στην ελληνική χλωρίδα. Ο πιο κοινός από αυτούς είναι το L. sativus, το οποίο είναι γνωστό ως ‘μπιζέλι’, ‘λαθούρι’ και ‘φάβα’. Επίσης, το L. ochrus στην Κρήτη τρώγεται σε σαλάτες, ενώ από το L. clymenum προέρχεται η φημισμένη φάβα της Σαντορίνης
    Σε μία μελέτη, η
    οποία αφορούσε κυρίως την αντιοξειδωτική και χημειοπροστατευτική δράση 11 ειδών,
    διαπιστώθηκε ότι αξιόλογη δράση κατέχουν τα Vicia faba (κουκιά) και Lathyrus
    laxiflorus (λαθούρι). Επίσης, σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε η φυτοοιστρογόνος δράση
    ολικών εκχυλισμάτων και απομονωμένων ουσιών από το είδος Lathyrus ochrus, ενώ
    αντικείμενο φυτοχημικής ανάλυσης απο
    s clymenum (φάβα Σαντορίνης).
    Τα αποτελέσματα από τις προαναφερόμενες μελέτες έδειξαν ότ τα φυτά αυτά
    είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και συγκεκριμένα σε γλυκοσιδικά παράγωγα της
    κερκετίνης και της καιμπφερόλης. Τα φλαβονοειδή αυτά αποτελούν δύο από τους πιο
    κοινούς αντιπροσώπους της κατηγορίας, οι οποίοι φημίζονται για τις σπουδαίες
    βιολογικές – φαρμακολ γικές δράσεις τους. Επίσης, εντ πίσθηκαν ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των τερπενοειδών, των στερολών και των απλών φαινολικών παραγώγων. Έτσι, η μελέτη της φάβας της Αμοργού και η σύγκρισή της με συγγενικα είδη αναδεικνύεται σε ένα ελκυστικό στόχο για την ερευνητική μας ομάδα.
    Αρχικά, μετά από πρ σεκτική ελέτη του δείγματος του αραγωγού φυτού, το
    οποίο καλλιεργείται στην Αμοργό για τη παραλαβή των σπερμάτων (Φάβα),
    διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μία ποικιλία του φυτού Pisum sativum. Από τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας φαίνεται ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο όσπριο με εκτεταμένη χρήση στην κτηνοτροφία, όπου γίνεται προσπάθεια να αντικαταστήσει πλήρως τα ιχθυάλευρα. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα σπέρματά του διαθέτουν μυκοστατικές και αντισυλληπτικές ιδιότητες. Έτσι, με τη μορφή σκόνης χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα για την αντιμετώπιση μιας σειράς δερματικών διαταραχών όπως είναι η ακμή, ενώ το λάδι των σπόρων έχει αποδειχτεί μειώνει τη ποσότητα σπέρματος στους άρρενες και τα ποσοστά κυήσεων στις γυναίκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓιΑ ΜΙΑ εβδομαδα την αλλη βδομαδα θα επανακάμψω με το πατατατο το ξυδατο και το γεμιστο κατσικακι ελπιζω να δω και ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ρε Ντιναρα αφου εισαι τοσο πολυγραφοτατοε και εχεις τις πηγες σου
    γιατι δεν γραφεις ενα
    Τσελεμεντε
    που ειναι και της μοδας τωρα στν Ελλαδα΄
    μόυ ανοιξες την ορεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. κυριοι ο MAGNUSDINO ταπαιξε.εγω παντος δεν ειδα διαφορα.οπως παντα ο ιδιος ειμαι.οεοοοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή