Τάξη του 1970






Καλωσορίζουμε τους συμμαθητές και φίλους που έρχονται στη σελίδα μας γιά να θυμηθούμε στιγμές απ' τα καλύτερά μας χρόνια, να συγκινηθούμε να γελάσουμε, να ξαναζήσουμε το χρόνο που έφυγε, να επικοινωνήσουμε...
καλώς ήρθατε λοιπόν

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1964 - 1970

Πράγματι υπήρξαν μερικοί απ’ αυτούς που ξεχώρισαν για την παρουσία τους, τον τρόπο τους την συμπεριφορά τους και ίσως ίσως και κείνα που μας έδωσαν.
Ένας από αυτούς ήταν μια σπουδαία καθηγήτρια που μας έκανε Ιστορία στην Τετάρτη Γυμνασίου τότε που χωριστήκαμε στις δυό κατευθύνσεις. Το σίγουρο είναι πως μας έκανε Ευρωπαϊκή Ιστορία και είχε μείνει για αρκετά μαθήματα στην ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης. Η κοπέλα αυτή έμοιαζε διαφορετική από τις άλλες καθηγήτριες που είχαμε μέχρι τότε. Ο τρόπος που ντύνονταν ήταν ο νεανικός τρόπος της δεκαετίας του εξήντα, της περίφημης εκείνης εποχής που έτυχε να μεγαλώνουμε και να αλλάζουμε καθώς σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ιδιαίτερα, ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο φοιτητικός και μαθητικός αναβρασμός με αποκορύφωμα το Μάη του 68. Ήμασταν τότε στην τετάρτη Γυμνασίου και ένας αχνός αέρας που έδειχνε ότι κάτι συμβαίνει πέρναγε στον κόσμο μέσα από σκόρπιες πληροφορίες που έρχονταν από τις παράνομες συχνότητες του ΒΒC και της Deutche Welle. Μάης του 68 στην Ευρώπη τετάρτη γυμνασίου στην Αθήνα να μαθαίνουμε τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης από την Τσικριτσή. Η καθηγήτρια αυτή πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένη για τα παγκόσμια και ιδιαίτερα τα Ευρωπαϊκά γεγονότα ίσως επειδή ήταν σύζυγος ενός πολύ σπουδαίου δημοσιογράφου της εποχής εκείνης και αργότερα βουλευτή και υφυπουργού, και τώρα εν ενεργεία δημοσιογράφου, και εξ αυτού πάντα στο μάθημα υπήρχε μια έντονη έξαψη και μια διαφορετική θεώρηση της Ιστορίας που με εμφαντικό τρόπο μας έδινε. Δεν ξέχασα από τότε την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην Γαλλική Επανάσταση καθώς και τους πρωταγωνιστές του δράματος της αστικής αλλαγής στη Γαλλία του 1789, που έμοιαζαν τόσο κοντινοί λόγω της δικής μας πολιτικής κατάστασης, που με τόση έμφαση μας έδινε η συμπαθέστατη εκείνη καθηγήτρια. Σε τι έμοιαζε και πως ξεχώριζε από τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Δεν έδειχνε να έχει την παραμικρή σχέση με τις άλλες καθηγήτριες και με ότι αυτές συμβόλιζαν, ίσως να ταίριαζε περισσότερο με την καθηγήτρια των Γαλλικών την κα Ξένου. Ο αέρας της το ντύσιμό της ο απλός τρόπος που ερχόταν σε επαφή μαζί μας η οικεία φιγούρα μιας νέας δροσερής σύγχρονης κοπέλας που έρχονταν κατευθείαν από τα Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα απείχε πολύ από τον αέρα που απέπνεαν οι συντηρητικές, αντιδραστικές, κακόγουστες συνάδελφοί της. Η καθηγήτρια αυτή πέρασε μια χρονιά μόνο απ’ τη σχολική μας ζωή και έδωσε μια ζωηρή πινελιά στον πίνακα των μαθητικών μας χρόνων που φιλοτεχνούσαν οι δάσκαλοί μας και τόσοι άλλοι ακόμη «καλλιτέχνες», διαφορετική από εκείνη που μέχρι τότε γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένη. Την περίμενε κάθε μεσημέρι που σχολάγαμε ο σύζυγος της στη Ζεύξιδος με μια εντυπωσιακή λευκή Triumph για να την συνοδέψει. Δεν είχαμε καλές πληροφορίες για την υγεία της μετά από πολλά χρόνια.
Α.Λ (pt34)

1 σχόλιο:

  1. Απόστολε
    Είσαι σίγουρος ότι ήταν στην 4η; Γιατί εγώ νομίζω ότι στην Τετάρτη είχαμε την Κωτσάκη. Την Τσικριτσή δεν την θυμάμαι καθόλου (μάλιστα σύντομα θα δημοσιεύσω και ένα περιστατικό με την Κωτσάκη). Πιστεύω ότι αν την είχαμε ολόκληρη χρονιά θα την θυμόμουνα.
    Βέβαια δεν παίρνω όρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή