Ισως επειδή το ψάρι αυτό έχει πεταχτά και μεγάλα μάτια ίσως δεν ξέρω και γω γιατί όταν επρόκειτο να πάμε σινεμά για τσόντα ή σινεμά ανάλογου περιεχομένου ή ακόμα και κάθε είδους έξοδο με οπτικό ενδιαφέρον η συνεννόηση γινόταν με τον κωδικό πάμε για
«φαγκρί», επίσης όταν προέκυπτε ενδιαφέρον θέαμα, και επειδή τα ενδιαφέροντα θεάματα την εποχή μας ήταν σπάνια και ως εκ τούτου ακριβοθώρητα πάλι η ειδοποίηση - ενδοσυνεννόηση γινόταν με την ίδια λέξη κι έτσι σε χρόνο ταχύ η τάξη έστρεφε το βλέμμα της στο θέαμα που προκαλούσε την εκπομπή του συνθήματος. Αν για παράδειγμα η μπροστινή επιφάνεια της έδρας ήταν τρύπια με την είσοδο του καθηγητή και ανάλογα με το θέαμα εκπεμπόταν το σύνθημα. Το ίδιο γινόταν και εκτός σχολείου. Ότι ενδιαφέρον υπήρχε που έπρεπε να εξετασθεί από την τάξη η λέξη φαγκρί αποτελούσε το σύνθημα που γρήγορα έστρεφε την προσοχή εκεί που έπρεπε.
Βέβαια όπως σε όλες τις καθωσπρέπει ομάδες πολλές φορές η λέξη χρησιμοποιείτο παραπλανητικά, ας πούμε για κάποια γριά. Τότε ο έχων τη φαεινή δεχόταν τα επίχειρα της πράξης του, με καρπαζιές, κι αποδοκιμασίες έχανε δε την έξωθεν καλή μαρτυρία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η φράση σύνθημα
«πάμε για φαγκρί» «έχει φαγκρί σήμερα» ενώ παρέπεμπε ευθέως σε ένα καλό φαγητό, όταν λεγόταν στην τάξη και συνοδευόταν και με κίνηση του δείκτη του χεριού προς το μάτι, έπαιρνε τη γνωστή και ενδιαφέρουσα έννοια συμβατή απόλυτα με καλή πνευματική και αισθητική απόλαυση. Η τάξη μας άλλωστε φημιζόταν για τα καλά της γούστα.
Α.Λ.
Εκεινη την εποχη εσυνιθιζετο (ηθηστε προσκυναν η μεν προς μυροπολειον η δε προς σκυροδερμειον.....αν το θυμαστε απο τα αρχαια)μια ωραια κοπελλα ακομα και απο τους γονεις μας να επονωμαζετε φαγκρι η φαγκροπουλο αναλογα με την ηλικια της μονο και μονο επειδη το φαγκρι ειναι ενα νοστιμωτατο ψαρι.Αυτος λοιπον ηταν ο λογος που ειχαμε βγαλει το περιφημο παμε για φαγκρι ενοωντας την τσοντα
ΑπάντησηΔιαγραφή